FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prenđa traži potpunu integraciju Zadarske nadbiskupije u strukture Crkve u Hrvatskoj

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Zadarski nadbiskup Ivan Prenđaizjavio je kako je pokrenuo pitanje potpune integracije Zadarskenadbiskupije u strukture Crkve u Hrvatskoj, jer sadašnji njezinstatus, izravno podvrgnut Svetoj Stolici, ne odgovara ni nadbiskupiji,a ni Crkvi u Hrvatskoj.
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa izjavio je kako je pokrenuo pitanje potpune integracije Zadarske nadbiskupije u strukture Crkve u Hrvatskoj, jer sadašnji njezin status, izravno podvrgnut Svetoj Stolici, ne odgovara ni nadbiskupiji, a ni Crkvi u Hrvatskoj.

U intervjuu najnovijem broju Katoličkoga tjednika "Glasa Koncila", msgr. Prenđa ističe kako zbog nerješenog statusa Zadarske nadbiskupije "nije potpuna crkvena organizacija u hrvatskoj državi".

Smatra kako bi se crkvenim rješenjem pridonijelo čvršćoj integraciji i dobru građanskog društva te otklonila kriva predodžba o Zadru koji nije dovoljno prepoznat po svom glagoljaštvu i doprinosu hrvatskoj kulturi.

"Time bi se eliminirale i opasnosti presezanja na Zadar koje se uočavaju i danas od nekih grupa i građanskih opcija iz inozemstva", rekao je nadbiskup, dodavši kako je "moguće da ulaskom u Europsku uniju ti pritisci narastu, ako se Zadar potpuno ne integrira u crkvene i društvene strukture u hrvatskoj državi".

Prenđa je uvjeren da bi vjernici s odobravanjem prihvatili crkveno uređenje statusa Zadarske nadbiskupije te vjeruje da bi i građanske vlasti, kako gradske, tako županijske i državne, pozitivno gledale na takvo rješenje.

U priopćenju s jesenskoga plenarnoga zasjedanja HBK-a u Splitu rečeno je da su biskupi prihvatili mogućnost osnivanja crkvene pokrajine sa sjedištem u Đakovu, a za Zadar je rečeno da je pitanje zasad "ostalo otvoreno s naznakom da se i dalje nastoji naći rješenje za nerodovito stanje Zadarske nadbiskupije".

Zadarski nadbiskup uputio je molbu Svetom Ocu Benediktu XVI. da uzme u razmatranje rješavanje statusa Zadarske nadbiskupije.

Zadarska je nadbiskupija već osamdeset godina izvan redovitih struktura Crkve u Hrvatskoj, koja sada ima tri crkvene pokrajine ili metropolije - Zagrebačku, Splitsku i Riječku te "izuzetu" Zadarsku nadbiskupiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙