FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva hrvatska izvedba Mahlerove Desete simfonije

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Deseta simfonija Gustava Mahlera uobradi i pod ravnanjem Rudolfa Baršaja prvi put je večeras izvedena uHrvatskoj na koncertu Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-au Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Deseta simfonija Gustava Mahlera u obradi i pod ravnanjem Rudolfa Baršaja prvi put je večeras izvedena u Hrvatskoj na koncertu Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Desetu simfoniju Mahler je započeo skladati 1910. i nije ju uspio dovršiti pa je to učinio upravo Rudolf Baršaj, đak Dmitrija Šostakoviča.

To peterostavačno 75-minutno djelo izvedeno je u najnovijoj rekonstrukciji i orkestraciji iz 2001. godine u Petrogradu upravo iz pera Rudolfa Baršaja, koji je tim Mahlerovim djelom bio fasciniran još od kraja pedesetih godina.

Teško dostižna melodijska jednostavnost, naivnost, iskrenost, blagost humora, ali i složenost obradbe, visok stupanj glazbene kristalizacije, dubina izraza i sveukupna kompleksnost gradiva, temeljne su suprotnosti kojima je omeđeno stvarateljstvo velikog austrijskog skladatelja i izvrsnog dirigenta Gustava Mahlera (1864. - 1911.).

Sve to, kako se navodi u programskoj knjižici, provlači se kroz djela toga velikog majstora.

Slavni ruski dirigent Rudolf Baršaj (1924.) studirao je na Moskovskom konzervatoriju i diplomirao 1948. violinu, a dirigiranje je učio kod Ilje Musina u Petrogradu.

Godine 1955. utemeljio je Moskovski komorni orkestar, koji se pročuo izvedbama barokne, ali i suvremene glazbe pa su mu mnogi sovjetski skladatelji posvetili svoja nova djela, a mnoge poznate skladbe obradio je i sam Baršaj. Tijekom bogate glazbene karijere surađivao je s vodećim imenima svjetske glazbe.

Zagrebačka publika dugotrajnim je pljeskom nagradila dirigenta Baršaja i simfoničare HRT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙