FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: koncert "Hommage a Anne Frank"

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Koncert "Hommage a Anne Frank"održan je večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski usuorganizaciji Zagrebačke filharmonije i Židovske kulturne scene"Bejahad" u povodu 60. obljetnice mučeničke smrti židovske djevojčiceAnne Frank.
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Koncert "Hommage a Anne Frank" održan je večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u suorganizaciji Zagrebačke filharmonije i Židovske kulturne scene "Bejahad" u povodu 60. obljetnice mučeničke smrti židovske djevojčice Anne Frank.

Pod ravnanjem švicarskoga dirigenta i skladatelja Michela Tabachnika i solista na glasoviru ruskoga podrijetla Vladimira Stoupela, Zagrebačka filharmonija izvela je 2. koncert za glasovir i orkestar u c-molu op.18 Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova i 6. simfoniju u h-molu op. 74 - "Patetična" Petra Iljiča Čajkovskog.

Večerašnji koncert bio je i svojevrstan podsjetnik na ovogodišnji, šesti po redu, "Bejahad" (što na hebrejskome znači zajedno), a održan je krajem rujna na Hvaru. Na ovogodišnjem "Bejahadu" predstavila se, među ostalima, i zajednica Židova iz Amsterdama, a u sklopu toga priređena je i velika fotoizložba o životu Anne Frank.

Direktor "Bejahada" Vladimir Šalamon u popratnome je tekstu uz koncert napisao da je iz "Bejahada" proistekao i novi potprojekt "Bejahad poslije Bejahada" u sklopu kojega se predstavljaju odabrani projekti kako bi se onima, koji nisu mogli biti prisutni na Hvaru, mogao prenijeti dio duha i raspoloženja s toga susreta.

Kad je pak riječ o osobi u čiju je počast koncert priređen, književnik Slobodan Šnajder napisao je kako je Annin dnevnik, izložba njoj u čast i sjećanje "priča za današnje vrijeme":

"Postoje, naime, u njezinu dnevniku brojna mjesta koja nam opisuju i naše traume, uz njegovu glavnu temu - odrastanja ljudskoga bića do punine ljudskosti", piše Šnajder.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i uz potporu veleposlanstava Kraljevine Nizozemske i Savezne Republike Njemačke te Austrijskoga kulturnog foruma. Dio prihoda od ulaznica namijenjen je SOS Dječjem selu Lekenik

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙