FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački konzervativci uvjereni da će Schroeder odstupiti

BERLIN, 6. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Njemački konzervativciočekuju da će Gerhard Schroeder odstupiti nakon pregovora u četvrtak oformiranju koalicijske vlade i tako rješiti postizborne zavrzlame teomogućiti da Angela Merkel postane kancelarka.
BERLIN, 6. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Njemački konzervativci očekuju da će Gerhard Schroeder odstupiti nakon pregovora u četvrtak o formiranju koalicijske vlade i tako rješiti postizborne zavrzlame te omogućiti da Angela Merkel postane kancelarka.

Konzervativci Angele Merkel i Schroederovi socijaldemokrati sve su bliže ideji o koaliciji nakon što nijedna skupina sa svojim partnerima nije osvojila natpolovičnu parlamentarnu većinu na izborima 18. rujna.

Dva se bloka dosad nisu mogla dogovoriti o tome tko će biti kancelar. Schroeder je odbio priznati poraz premda su konzervativci osvojili četiri mandata više.

Merkel, čelnica Kršćanskih demokrata (CDU), njezin bavarski saveznik i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber, Schroeder i šef njegovih Socijaldemokrata (SPD) Franz Muentefering trebali bi se sastati u četvrtak u 19 sati.

"Očekujem da nakon večerašnjeg sastanka SPD više neće ustrajati na tome da Schroeder bude kancelar", izjavio je njemačkom radiju Wolfgang Bosbach, zamjenik predsjednika zastupničkog kluba konzervativaca.

Obraćajući se novinarima u četvrtak ujutro uoči sastanka stranačkog vrha, Merkel je izjavila kako očekuje da se dogovor postigne ubrzo, no dodala je kako se "ne bi trebali dovesti u vremenski škripac".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙