FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Brajši odgođeno zbog njezinog psihološkog vještačenja

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Suđenje bivšoj ravnateljicizagrebačkog Caritasa Jeleni Brajši, optuženoj za kazneno djelosprječavanja dokazivanja, odgođena je danas na Općinskom sudu uZagrebu, nakon što je obrana zatražila, a sud prihvatio vještačenjenjezine ubrojivosti u vrijeme izvršenja kaznenog djela te sposobnostipraćenja sudskog postupka.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Suđenje bivšoj ravnateljici zagrebačkog Caritasa Jeleni Brajši, optuženoj za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, odgođena je danas na Općinskom sudu u Zagrebu, nakon što je obrana zatražila, a sud prihvatio vještačenje njezine ubrojivosti u vrijeme izvršenja kaznenog djela te sposobnosti praćenja sudskog postupka.

Prije odgode rasprave 70-godišnja Brajša se izjasnila da se ne smatra krivom za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Nju se tereti da je sakrila dnevnik bivšeg kuhara Caritasova doma u Brezovici Mije Penića, u kojemu je navodno detaljno opisao silovanja i bludničenja nad štićenicama doma.

Istražujući navodna seksualna zlostavljanja, policija je krajem srpnja dnevnik našla u kući optužene koja je prije toga tvrdila da je dnevnik samo vidjela, ali ne i čitala i odnijela kući. Nakon toga, tužiteljstvo je u kolovozu podnijelo optužni prijedlog.

Psihološko vještačenje predložio je njezin branitelj Silvije Degen, navodeći da se optužena nalazi u teškom zdravstvenom stanju jer ima tumor na mozgu s teškim posljedicama u vidu gubitka svijesti i padanja, zbog čega je slomila lijevo rame. No, dodao je da Brajša ne želi izbjegavati odgovornost i da je spremna sudjelovati u postupku, te da je i danas zbog teškog zdrastvenog stanja s teškoćom pristupila sudu.

Sutkinja Općinskog suda Sanja Mazalin prihvatila je prijedlog i odgodila današnju raspravu do završetka vještačenja.

Degen je novinarima izvan sudnice izjavio kako je riječ o "tužnoj priči o socijalnim službama". "Optužena je da je skrila nepostojeći dnevnik jednog bolesnika koji je tiskan u nekoliko tisuća primjeraka", kazao je, dodavši da nije vidio dnevnik niti njegov sadržaj, no smatra kako je riječ o krivotvorini.

Kazneno djelo sprječavanja dokazivanja odnosi se na osobe koje s s ciljem spriječavanja ili znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku, skriju, oštete ili unište tuđi predmet ili ispravu koji služe dokazivanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙