FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić razgovarao s čelnikom Flandrije Letermom

BRUXELLES, 27. listopada 2005. (Hina) - Belgijska regija Flandrija iHrvatska imaju veliki potencijal i želju za jačanjem međusobnesuradnje na svim područjima, kazao je u četvrtak u Bruxellesu hrvatskipredsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s ministrom predsjednikomregije Flandrije Yvesom Letermom.
BRUXELLES, 27. listopada 2005. (Hina) - Belgijska regija Flandrija i Hrvatska imaju veliki potencijal i želju za jačanjem međusobne suradnje na svim područjima, kazao je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s ministrom predsjednikom regije Flandrije Yvesom Letermom.

"S Flandrijom moramo ostvariti veću suradnju jer postoje veliki potencijali s obje strane", kazao je Mesić izražavajući uvjerenje da će i njegov posjet toj belgijskoj regiji ojačati tu suradnju.

Kazao je također da je Belgija prva zemlja EU-a koju posjećuje otkako je Hrvatska počela pregovore za ulazak u EU.

"Flandrija je treća po bruto nacionalnom dohotku po stanovniku u Europi i vjerujem da će njihov interes i naša volja za suradnjom dati pozitivne rezultate", zaključio je Mesić.

"Flamanska vlada osnovala je Fond za zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, a taj je Fond vrlo važan jer razvija dobre odnose među narodima", rekao je Leterme.

Ove će godine flamanska vlada za projekte u Hrvatskoj iz tog fonda izdvojiti pola milijuna eura.

"Taj se novac može koristiti za konkretnu suradnju između flamanskih i hrvatskih organizacija i to za različite projekte od poljoprivrede do istraživanja i rada", objasnio je Leterme čestitajući Hrvatskoj na početku pristupnih pregovora s EU-om, te izrazivši želju da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju.

Flandrija je najrazvijenija regija Belgije, a njezin bruto nacionalni dohodak je pri samo europskom vrhu. Flandrijski izvoz čini 80 posto belgijskog izvoza, a flamanska vlada samostalno sklapa ugovore u raznim područjima od gospodarstva, turizma do vanjske trgovine.

Mesić će tijekom poslijepodneva s predstavnicima hrvatskih luka obići luku u Antwerpenu, a navečer će na međunarodnom skupu održati predavanje o europskim težnjama jugoistočne Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙