FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ecostat upozorio Mađarsku zbog gospodarskih neravnoteža

BUDIMPEŠTA, 27. listopada 2005. (Hina/MTI) - Stanje neravnoteže umađarskom gospodarstvu nosi značajan rizik, navodi mađarski institutza ekonomska istraživanja Ecostat u svojim prognozama za listopad,objavljenim u srijedu.
BUDIMPEŠTA, 27. listopada 2005. (Hina/MTI) - Stanje neravnoteže u mađarskom gospodarstvu nosi značajan rizik, navodi mađarski institut za ekonomska istraživanja Ecostat u svojim prognozama za listopad, objavljenim u srijedu.

U svojim prognozama institut također dodaje kako rastuće kamatne stope predstavljaju znak da povjerenje ulagača slabi.

Ecostat je procijenio da će mađarski manjak u državnom proračunu, uključujući troškove mirovinske reforme, iznositi više od šest posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2005., nasuprot njegove visine od 5,4 posto BDP-a u 2004. Institut također upozorava na daljnji izostanak transparentnosti javnih financija te da postoji nekoliko nejasnih stavki koje bi mogle ugroziti proračunske ciljeve.

Neizvjesnosti oko datuma priključenja Mađarske eurozoni povećale su fluktuacije na financijskim tržištima. Tečaj eura prema forinti popeo se iznad 250 mađarskih forinti na dugoročnoj osnovi a očekuje se daljnje slabljenje mađarske valute, kažu u Ecostatu.

Sukladno procjenama, rast mađarskog BDP-a ove će godine iznositi 3,8 posto. Cijene bi trebale porasti za 3,7 posto u cijeloj godini, dok će temeljna stopa inflacije ostati niska, kažu u Ecostatu.

Moguće izmjene u mađarskom programu konvergencije koje se očekuju u prosincu mogle bi donijeti promjene stavova ulagača, posebice ako datum uvođenja eura postane izvjesniji, kaže se još u procjenama Ecostata za listopad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙