FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olujić: Rajić se mogao nagoditi još prije dvije i pol godine

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Bivši zapovjednik HVO-a uKiseljaku Ivica Rajić, koji je u srijedu na temelju nagodbe sTužiteljstvom ICTY-a priznao krivnju za ratne zločine protiv Bošnjaka1993. godine, mogao se odmah nagoditi nakon što je izručen Haškom suduu lipnju 2003. i nitko ga u tome ne bi mogao spriječiti, izjavio je učetvrtak za Hinu njegov odvjetnik Željko Olujić.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Bivši zapovjednik HVO-a u Kiseljaku Ivica Rajić, koji je u srijedu na temelju nagodbe s Tužiteljstvom ICTY-a priznao krivnju za ratne zločine protiv Bošnjaka 1993. godine, mogao se odmah nagoditi nakon što je izručen Haškom sudu u lipnju 2003. i nitko ga u tome ne bi mogao spriječiti, izjavio je u četvrtak za Hinu njegov odvjetnik Željko Olujić.

"Ivica Rajić se mogao odmah nagoditi kada je došao prije dvije i pol godine u Haag i ja ga u tome, sve da sam i htio, nisam mogao spriječiti. To što on meni sad predbacuje što sam ga ja branio, a nisam radio za nagodbu od 12 do 15 godina, jasno pokazuje u kakvom je on stanju i valja ga u toj slomljenosti ljudski razumjeti", rekao je Olujić u telefonskom razgovoru i dodao da je on još uvijek njegov odvjetnik sve dok ga Sud ne razriješi.

Rajić je raspravnom vijeću, pod predsjedanjem suca Liu Daquna, objasnio u srijedu kako je "odvjetnika Olujića otjerao iz predmeta" zato što je "svjesno opstruirao njegovu obranu i namjeru da surađuje s Tužiteljstvom u utvrđivanju istine". On se požalio sucima kako mu Olujić od tada, svojim istupima u javnosti, nanosi štetu i utiče na njegovo psihičko stanje i posebno na na njegov "konstruktivan odnos prema radu na Haškom sudu". Rajić je zatražio od sudskog vijeća da njegovom bivšem odvjetniku Željku Olujiću više ne šalje dokumente iz njegovog predmeta, a iz haške sudnice uputio mu je i najgrublje uvrede nazivajući ga "običnim lopovom i prevarantom".

Olujić je istaknuo da je pravo svakog optuženika da izabere obrambenu taktiku kakvu on hoće i da "čovjeka koji se nagodi da dobije najmanje 12, a najviše 15 godina očito tjera neka objektivna ili subjektivna sila".

"Ja taktiku gospodina Ivice Rajića ne želim komentirati niti mogu jer je to stvar povjerenja i tajne u smislu odvjetničkog kodeksa", izjavio je Olujić.

Kako je dalje rekao, on se ne protivi tome da ga se razriješi dužnosti Rajićevog odvjetnika i još je u lipnju ove godine sam izrazio želju da ga tajništvo ICTY-a razriješi, ali to je stvar suda.

"Činjenica jest da je gospodin Rajić cijelo vrijeme meni tvrdio da nije krivac kao što je to tvrdio i u pojavljivanju pred sudom. Isto je tako činjenica da je gospodin Rajić predamnom apodiktički odbijao svaku vrst nagodbe do danas. Očito se nešto dogodilo izvan pravnog smisla ovog postupka što je njega navelo da prizna krivnju, da pristane svjedočiti i da počne bezočno lagati protiv mene", rekao je Olujić.

Rajić se od proljeća ove godine protivio da ga Olujić nastavi zastupati, inzistirajući da to umjesto njega čini dotadašnja subraniteljica, splitska odvjetnica Doris Košta.

Košta je nakon višemjesečnih pregovora osigurala sklapanje nagodbe s Tužiteljetvom temeljem koje je Rajić priznao krivnju po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za četiri od 10 točaka optužnice, a Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo od ostalih optužbi i suglasilo se s jedinstvenom, objedinjenom kaznom zatvora u rasponu od 12 do 15 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙