FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Braniteljima Marijačića i Rebića mjesec dana za predraspravni podnesak

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Branitelji Ivice Marijačića,glavnog urednika zadarskog tjednika "Hrvatsko slovo", i umirovljenoggenerala Markice Rebića, protiv kojih je Haški tribunal (ICTY) podigaooptužnicu za nepoštivanja suda, dobili su rok od mjesec dana da, nakonšto tužiteljstvo 31. listopada objelodani sve materijale kojeposjeduje, podnesu predraspravni podnesak, odlučio je u srijedu nastatusnoj konferenciji predraspravni sudac.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Branitelji Ivice Marijačića, glavnog urednika zadarskog tjednika "Hrvatsko slovo", i umirovljenog generala Markice Rebića, protiv kojih je Haški tribunal (ICTY) podigao optužnicu za nepoštivanja suda, dobili su rok od mjesec dana da, nakon što tužiteljstvo 31. listopada objelodani sve materijale koje posjeduje, podnesu predraspravni podnesak, odlučio je u srijedu na statusnoj konferenciji predraspravni sudac.

"Kao predraspravni sudac dajem vam mjesec dana da, od objave svih materijala tužiteljstva, podnesete predraspravni podnesak. Podsjećam vas da bi podnesak trebao biti što koncizniji i usredotočen na najbitnije", kazao je sudac.

U dvorani III Haškog suda u srijedu je održana statusna konferencija, prva nakon što su se Marijačić i Rebić 14. lipnja na prvom stupanju pred sud izjasnili da nisu krivi za nepoštivanje suda. ICTY je spomenutu dvojicu u studenom prošle godine optužio zbog objave identiteta i svjedočenja zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću. Radi se o svjedočenju nizozemskog časnika SFOR-a o neuspjelom pokušaju bosanskog Hrvata Miroslava Brale - Cicka da se preda SFOR-u u BiH 1997. nakon što je saznao da je optužen od strane ICTY-a. Bralo je nakon višesatnog boravka na porti SFOR-ove baze kod Zavidovića vraćen, uz objašnjenje da nije na popisu optuženika.

Ročište je održano telefonski a trebalo je pokazati da li je predmet spreman za suđenje i da bi se odredio datum, no, iako je sudac kazao da se nadao početku suđenja u siječnju sljedeće godine, datum nije određen. Točan se datum početka glavne rasprave očekuje nakon podnošenja predraspravnog podneska obrane.

Krešimir Krsnik, branitelj 54-godišnjeg Rebića, bivšeg savjetnika nekadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana za nacionalnu sigurnost, kazao je da tužiteljstvo nije u pravu kada tvrdi da je objavljen identitet zaštićenog svjedoka te njegova izjava s glavne rasprave.

"Svjedok tada nije imao zaštitu a cijela stvar je bila u fazi istrage", kazao je Krsnik.

Predraspravni sudac je kazao da će se to dokazivati i osporavati na glavnoj raspravi.

Tužiteljstvo je najavilo da će kao svjedoke pozvati do šest osoba, te da bi rasprava trajala najviše pet dana. Sudac je to ocijenio "iznenađujućim", rekavši da se nada glavnoj raspravi u trajanju od dva dana. Obrana će o broju svjedoka odlučiti nakon što dobije na uvid materijale tužiteljstva, rekali su odvjetnici otpuženih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙