FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hartmann: Del Ponte nije izvela obrat oko Hrvatske

DEN HAAG, 4. listopada 2005. (Hina/AFP) - Glavna haška tužiteljicaCarla del Ponte nije u ponedjeljak izvela obrat kada je ustvrdila daHrvatska "potpuno surađuje" s Haškim sudom, kazala je u utorak njezinaglasnogovornica Florence Hartmann.
DEN HAAG, 4. listopada 2005. (Hina/AFP) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nije u ponedjeljak izvela obrat kada je ustvrdila da Hrvatska "potpuno surađuje" s Haškim sudom, kazala je u utorak njezina glasnogovornica Florence Hartmann.

U petak je del Ponte, za posjeta Zagrebu, izrazila "razočaranje" Hrvatskom. No u ponedjeljak je u svome izvješću pred Radnom skupinom Europske unije za Hrvatsku, ustvrdila da Hrvatska "potpuno surađuje" s ICTY-jem i da je "učinila sve kako bi lokalizirala i uhitila Antu Gotovinu".

"Nije bilo obrata. U petak Carla del Ponte nije otkrila sadržaj svoje analize (o Hrvatskoj) koju je trebala predstaviti Radnoj skupini. Dvosmislenost se sastojala u tome što je kazala da je zadovoljna velikim naporima koji su učinjeni, ali da je razočarana što Gotovina još nije u den Haagu", kazala je Florence Hartmann.

"Ona je isto ponovila i u ponedjeljak, jednostavno s onom mjerom i preciznošću koje nije htjela unaprijed otkriti", inzistirala je glasnogovornica.

Neuhićenje hrvatskoga generala Gotovine, koji je u bijegu otkako je protiv njega podignuta optužnica 2001., navodilo se kao dokaz hrvatske nepotpune suradnje s Haškim sudom te je dovelo do odgode pregovora u ožujku 2005.

"Ako se novinarima čini da neke niti nedostaju, to je moguće, ali jednako tako nedostaju i diplomatima jer postoje stvari koje se ne smiju otkriti kad je riječ o mjerama poduzetima da bi se ušlo u trag bjeguncima", ustvrdila je Hartman.

Ponovila je, osim toga, da na tužiteljicu nije učinjen nikakav pritisak kako bi se utjecalo na njezino izvješće o Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙