FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD bi 2006. mogle smanjiti broj vojnika u Iraku

WASHINGTON,26. listopada 2005.(Hina) - Politički napredak u Iraku i svebolje iračke sigurnosne snage mogle bi omogućiti Sjedinjenim Državamada u 2006. povuku neke svoje snage iz te zemlje, izjavio je u srijeduamerički veleposlanik u Iraku Zalmay Khalilzad.
WASHINGTON,26. listopada 2005.(Hina) - Politički napredak u Iraku i sve bolje iračke sigurnosne snage mogle bi omogućiti Sjedinjenim Državama da u 2006. povuku neke svoje snage iz te zemlje, izjavio je u srijedu američki veleposlanik u Iraku Zalmay Khalilzad.

"Mislim kako bismo mogli prilagoditi snage i smanjiti ih tijekom sljedeće godine. To je moguće s obzirom na pozitivan politički razvoj i sve veću sposobnost iračkih snaga", rekao Khalilzad u Bijeloj kući.

Sjedinjene Države trenutačno u Iraku imaju približno 140.000 vojnika i početak povlačenja vezuju uz napredak u demokratskoj stabilizaciji Iraka i osposobljavanju iračkih snaga da preuzmu sigurnost zemlje u svoje ruke.

Khalilzad je prije razgovarao s predsjednikom Georgeom W. Bushom o nedavnom usvajanju novog iračkog ustava i stanju u Iraku.

Uspješni referendum o novom ustavu Khalilzad je ocijenio ključnim trenutkom ne samo za Irak nego i za cijeli Bliski istok.

"Nikad prije nije velika zemlja u arapskom svijetu slobodno izabrala predstavnike da donesu ustav koji je onda bio dan na ratifikaciju ljudima u otvorenom, slobodnom i poštenom procesu", rekao je.

Na referendumu 15. listopada više od 78 posto birača je glasovalo za novi ustav. Samo tri od 18 pokrajina, oblasti naseljene uglavnom Sunitima glasovale su protiv.

Khalilzad je rekao kako je ustav "živi dokument" što ostavlja mogućnost njegovim protivnicima za daljnje izmjene nakon što se sastane novi parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙