FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice ocrtala američku strategiju za uspjeh u Iraku

WASHINGTON,19. listopada 2005.(Hina) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice ocrtala je u srijedu strategiju koja bi trebalaosigurati Sjedinjenim Državama uspjeh u savladavanju pobune idemokratskoj obnovi Iraka.
WASHINGTON,19. listopada 2005.(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice ocrtala je u srijedu strategiju koja bi trebala osigurati Sjedinjenim Državama uspjeh u savladavanju pobune i demokratskoj obnovi Iraka.

Rice je pred senatskim Odborom za vanjske poslove rekla da će Sjedinjene Države slijediti strategiju sličnu onoj koja se pokazala uspješnom u Afganistanu i rasporediti američke vojne i civilne skupine koje će zajedno s Iračanima raditi na obnovi i uspostavi demokratskih institucija.

Ona je kazala da SAD planira suzbiti pobunu na područjima gdje su pobunjenici najjači i potom pomoći izgradnji trajnih iračkih institucija.

Ističući nedavni ustavni referendum u Iraku kao ključni događaj, Rice je rekla da se sada prelazi iz tranzicijske u fazu stvaranja trajnih iračkih vlasti.

"Osloboditi pojedina područja nadzora pobunjenika, održati sigurnost u njima i izgraditi trajne iračke institucije" ciljevi su plana, rekla je Rice senatorima.

Ona je najavila da će od idućeg mjeseca u ključnim dijelovima Iraka biti raspoređeni vojni i civilni timovi za obnovu koji će pomoći obuku policije, uspostavu sudova te pomoći lokalnim vlastima da uvedu osnovne komunalne usluge.

Sa sve većim padom potpore američke javnosti ratu u Iraku, sve većim američkim žrtvama koje su dosegle skoro 2.000 vojnika te rastućim troškovima, američki kongresnici su sve nestrpljiviji i žele vidjeti izlaznu strategiju administracije predsjednika Georgea W. Busha.

Rice je odbila reći kada bi se neki od 150.000 američkih vojnika u Iraku mogli početi vraćati kući.

Ona je ponovila američke optužbe da Sirija i Iran dopuštaju da borci i vojna pomoć prelaze njihove granice s Irakom i dolaze do pobunjenika i rekla da te zemlje moraju učiniti više da to spriječe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙