FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rat u Iraku dobiva razmjere hladnog rata

WASHINGTON,17. listopada 2005.(Hina) - Stanje u Iraku pokazuje da biunatoč mogućoj uspostavi demokracije pobuna mogla ojačati pa seSjedinjene Države pripremaju za rat koji bi mogao imati razmjerehladnog rata, piše u ponedjeljak list The New York Times.
WASHINGTON,17. listopada 2005.(Hina) - Stanje u Iraku pokazuje da bi unatoč mogućoj uspostavi demokracije pobuna mogla ojačati pa se Sjedinjene Države pripremaju za rat koji bi mogao imati razmjere hladnog rata, piše u ponedjeljak list The New York Times.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha 30 mjeseci rata u Iraku tvrdila je da će pobuna oslabiti kada se u Iraku učvrsti demokracija, jer al Qaeda i protivnici iračke privremene vlade nemaju što ponuditi Iračanima ili ljudima na Bliskom istoku.

Mišljenje se u posljednje vrijeme promijenilo, piše NYT pozivajući se na visoke dužnosnike Bushove administracije, koji kažu da obavještajni podaci posljednjih mjeseci pokazuju da bi pobuna u Iraku mogla ojačati čak i ako demokracija zaživi.

Administracija ne uspijeva u praksi izjednačiti svoju ideju izgradnje demokracije i dobivanja rata u Iraku.

Sam Bush posljednjih je tjedana promijenio predviđanja za budućnost Iraka upozorivši u nekoliko govora da pobuna u toj zemlji već "metastazira" u mnogo širu borbu za "uspostavu radikalnog islamskog carstva koje se proteže od Španjolske do Indonezije".

"Premda predviđa pobjedu, čini se da priprema zemlju za borbu razmjera hladnog rata", ocjenjuje NYT.

Administracija je usporedila američke napore u demokratskoj obnovi Iraka s onima u Njemačkoj i Japanu nakon Drugog svjetskog rata, što se pokazalo pogrešnim nakon što je pobuna narasla. Dužnosnici administracije sada opisuju pobunu kao dugotrajnu pobunu, sličnu komunističkim pobunama u Maleziji ili na Filipinima, ali "sa širom i smrtonosnijom bazom", piše newyorški list.

Kenneth Pollack iz instituta Brookings u Washingtonu smatra da Bushov novi ton odražava "činjenicu da cijela teorija kako će ovo uspjeti ne uspijeva i gotovo sigurno neće uspjeti" govoreći o ideji administracije da će demokracija biti lijek za iračku pobunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙