FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pečenim pilićima protiv straha od ptičje gripe

ZAGREB,26. listopada(Hina) - Ručkom na čijem su meniju bili pileća juhai pečeni pilići, članovi saborskog Odbora za poljoprivredu u društvu sministrom poljoprivrede, okončali su danas sjednicu Odbora na kojoj supohvaljene, ali i oštro kritizirane mjere što ih je nakon otkrivanjavirusa ptičje gripe u Slavoniji poduzelo Ministarstvo poljoprivrede.
ZAGREB,26. listopada(Hina) - Ručkom na čijem su meniju bili pileća juha i pečeni pilići, članovi saborskog Odbora za poljoprivredu u društvu s ministrom poljoprivrede, okončali su danas sjednicu Odbora na kojoj su pohvaljene, ali i oštro kritizirane mjere što ih je nakon otkrivanja virusa ptičje gripe u Slavoniji poduzelo Ministarstvo poljoprivrede.

Uništavanje peradi bilo je korak-dva predaleko, tvrdi Mladen Lebar iz Udruge peradara Hrvatske koji kaže da sve napravljeno nije bilo besprijekorno i savršeno, da su mjere bile prerigorozne.

Ubijanje peradi automatskim oružjem s prigušivačem bilo je nedopustivo, a ako su se neke mjere i provodile nije ih trebalo medijski eksponirati, drži Labar.

Ističe da su te mjere nanijele veliku gospodarsku štetu u peradarstvu i stvorile psihozu kod građana.

Sličnog je mišljenja i Ivan Kolar (HSS) koji drži da je za provođenje nekih mjera trebalo, možda, pričekati dan-dva.

Ljudima je nejasano zašto se ubija domaća perad, kad je virus otkriven na divljim pticama i kad se ne znaju njihovi koridori, rekao je Kolar i predbacio Ministarstvu da je reagiralo prenervozno.

Umjesto zavrtanja vratovima, Kolaru je prihvatljivije plinsko gušenje peradi.

Željko Pavlic (MDS) ishitrenom je ocijenio odluku Minstarstva o zabrani izvoza mesa peradi - preporučujemo našim potrošačima da je jedu, a zabranjujemo izvoz u EU, zar to nije diskriminacija, pita se Pavlic.

Poduzete mjere pohvalili su članovi Odbora iz reda HDZ-a, vanjski članovi, predstavnici velikih proizvođača - Koke, Purisa, Perutnine, te prvi čovjek Centra za peradarstvo Vladimir Savić.

Sa stručne strane mjere su opravdane, jer se radi o vrlo opasnom virusu za domaću perad, rekao je Savić, dodajući kako to potvrđuje i nalaz referalnog laboratorija iz Velike Britanije da su labudovi na ribnjaku Grudnjak zaraženi visokopatogenim virusom H5N1.

Podsjetio je da su Nizozemci prije tri godine, kad se pojavio puno blaži oblik virusa, usmrtili 30 milijuna komada peradi.

Savić je izvjestio da su preliminarni rezultati pretraga na drugim divljim pticama s Grudnjaka negativni što, rekao je, potvrđuje da virisa nije bilo dok tamo nisu doletjeli labudovi.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković naglasio je da je Hrvatska prva zemlja koja je virus ptičje gripe prije otkrila na divljim pticama, nego na domaćoj peradi.

Da je bilo drugačije, Hrvatska bi danas bila u potpuno drugoj situaciji, naglasio je ministar, odlučno braneći poduzete mjere.

Postoji zakonski propis kako se nešto rješava, tu više nema ni logike, ni rasprave, mjera se mora provoditi kako je propisana, rekao je.

Članovi Odbora suglasni su da treba pomoći domaćem peradarstvu, a većina dijeli i mišljenje da bi mediji ubuduće sličnim pojavama trebali pristupiti na manje senzacionalan način.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙