FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko Kvarner: Odluka Komisije ne znači i formalni kraj "Družbe Adria"

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Udruga "Eko Kvarner" izrazila jedanas zadovoljstvo jučerašnjom odlukom Komisije za procjenu utjecajana okoliš projekta "Družba Adria" koja je tu studiju odbacila, aliističe da to još ne znači i formalni kraj tog projekta.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Udruga "Eko Kvarner" izrazila je danas zadovoljstvo jučerašnjom odlukom Komisije za procjenu utjecaja na okoliš projekta "Družba Adria" koja je tu studiju odbacila, ali ističe da to još ne znači i formalni kraj tog projekta.

Predsjednik "Eko Kvarnera" Vjeran Piršić na današnjoj konferenciji za novinare pojasnio je da to ne znači kraj projekta "Družba Adria" jer, kako je rekao, očekuje da će se jedan od nositelja tog projekta - Jadranski naftovod (JANAF) žaliti i pokrenuti spor pred Upravnim sudom.

Ipak, dodao je, kako je vrijeme da uprava JANAF-a prizna poraz i shvati da se uz ovakav otpor građana ne može očekivati realizacija sporazuma koji je štetan za Hrvatsku. Smatramo potrebnim da se u Saboru glasuje o istupanju RH iz sporazuma "Družba Adria" pa smo danas uputili novu predstavku Saboru te očekujemo da se na jednoj od budućih sjednica očituje o tom sporazumu jer na prošloj sjednici nije bilo glasovanja, poručuju iz udruge "Eko Kvarner".

Saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić rekao je da je njegova stranka još u svibnju 2003. uputila u Sabor prijedlog o istupanju iz projekta "Družba Adria" te da se o tom prijedlogu raspravljalo početkom veljače ove godine, a sa zaključkom da se odgađa glasovanje do završetka rada Komisije za procjenu utjecaja na okoliš.

Kako je ta komisija jučer završila s radom, i mi ćemo predsjedniku Sabora uputiti zahtjev da na dnevni red prve sljedeće sjednice uvrsti glasovanje koje čekamo od veljače, istaknuo je Tadić.

Vjerujem da će nakon ovakve odluke Komisije Sabor bez problema donijeti odluku da Hrvatska istupi iz projekta "Družba Adria", ocijenio je.

Podsjetivši na brojne medijske napise oko ovoga slučaja, Tadić je rekao da se kroz razne "medijske floskule" pokušava opravdati ovaj, kako tvrdi, za Hrvatsku nepovoljan projekt. Tadić je istaknuo da su sada svi naučili što su balastne vode i koliko je Jadran malo more te stoga važan i osjetljiv.

Nakon što Hrvatska aktivira ekološki dio svog gospodarskog pojasa te nakon što Italija proglasi svoj ekološki pojas u Jadranu, trebalo bi zajednički pokrenuti proceduru sa svim jadranskim zemljama da se Jadran proglasi "posebno osjetljivim morskim područjem", rekao je Tadić.

Predsjednik Udruge "Eko Kvarner" dodao je da je jučer na sastanku Komisije vladala poprilična konfuzija te da je studija oko koje se raspravljalo bila jako loše i "nategnuto napisana". Napomenuo je da će od Ministarstva zaštite okoliša tražiti da se promijeni način pisanja studija utjecaja na okoliš jer način na koji se one pišu omogućava da i one

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙