FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cavtat: počeli dani hrvatskog turizma 2005.

CAVTAT, 26. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski je turizam na gotovo sviminozemnim tržištima tijekom ovogodišnje sezone zabilježio pozitivnerezultate, istaknuto je na današnjem radnom sastanku direktorainozemnim predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) uCavtatu, čime su počeli Dani hrvatskog turizma 2005. koje do 28.listopada uz pokroviteljstvo hrvatskog predsjednika i Vlade teMinistarstva mora, turizma, prometa i razvitka organizira HTZ.
CAVTAT, 26. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski je turizam na gotovo svim inozemnim tržištima tijekom ovogodišnje sezone zabilježio pozitivne rezultate, istaknuto je na današnjem radnom sastanku direktora inozemnim predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Cavtatu, čime su počeli Dani hrvatskog turizma 2005. koje do 28. listopada uz pokroviteljstvo hrvatskog predsjednika i Vlade te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka organizira HTZ.

Do kraja rujna u Hrvatskoj je, po podatcima HTZ-a, bilo 8 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja inozemnih gostiju, a najveća povećanja u odnosu na lani ostvarena su s francuskog, britanskog, skandinavskog, švicarskog, ruskog, mađarskog, nizozemskog i tržišta SAD-a.

U izvješćima o stanju na pojedinim tržištima 17 inozemnih direktora HTZ-a naglasilo je da se slični rezultati, odnosno porasti mogu očekivati iduće godine, ali da će za to biti potrebno pojačati suradnju s medijima u pojedinim zemljama, općenito promociju kao i proširiti ponudu kvalitetnim smještajnim kapacitetima.

Pozitivnim u ovoj sezoni istaknuli su otvaranje novih autocesta, što je dovelo do povećanja individualnih dolazaka stranaca i agencijskih aranžmana kao i uvođenje brojnih novih charter letova posebno iz Velike Britanije i Irske, Francuske, Skandinavije i Rusije.

Rezultate slične prošlogodišnjima odnosno nešto malo bolje (od 1 do 5 posto) Hrvatska je ove godine ostvarila na svojim tradicionalnim tržištima, poput Njemačke (iz koje je i ove godine došlo najviše turista), Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke, te Poljske.

S obzirom da je u tim zemljama i ove godine nastavljena gospodarska kriza koja građane vodi ka štednji, Hrvatska, po ocjeni predstavnika HTZ-a iz tih zemalja, s postignutim turističkim rezultatima ipak može biti zadovoljna. Jedini minus od 5 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima zabilježen je ove godine iz Češke.

Većina direktori HTZ-ovih predstavništva u inozemstvu istaknula je da Hrvatska mora biti oprezna u kreiranju svojih cijena, jer svaki dalji porasti koje ne prati veća kvaliteta ponude već su ove godine izazvali protivljenje i negativne komentare.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić kazao je da se iduće godine može očekivati daljnji porast turističkog prometa od dva posto te da Hrvatska planira do 2010. ostvarivati uzlazne trendove u turizmu.

Već za iduću godinu tako je moguć dolazak više od 10 milijuna turista i ostvarenje više od 52 milijuna noćenja.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙