FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. Dejanović: radnici u turizmu slabo plaćeni

KARLOVAC, 10. listopada 2005. (Hina) - Iako je ovogodišnja turističkasezona po svojim rezultatima najuspješnija do sada to se ne vidi uplaćama zaposlenih u turizmu, koje su 15 posto manje od hrvatskogprosjeka, upozorila je predsjednica Saveza samostalnih sindikataHrvatske Vesna Dejanović.
KARLOVAC, 10. listopada 2005. (Hina) - Iako je ovogodišnja turistička sezona po svojim rezultatima najuspješnija do sada to se ne vidi u plaćama zaposlenih u turizmu, koje su 15 posto manje od hrvatskog prosjeka, upozorila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović.

Stoga je potrebna zajednička akcija svih razina u državi da se poboljša status radnika u turizmu, rekla je Dejanović na današnjoj sjednici Povjerenstva za turističku sezonu održanoj u Karlovcu.

Najavila je da će Samostalni sindikat radnika u turizmu pokrenuti nove pregovore za novi kolektivni ugovor za zaposlene u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i putničkim agencijama.

Dejanović je istaknula i kako je problem rada na crno u turizmu više izražen nego u drugim djelatnostima. Dodala je i da se u turizmu oko 80 posto novozaposlenih zapošljava na određeno vrijeme, što nije dobra perspektiva za razvoj turizma.

Navela je primjer pulske tvrtke Arenaturist, čiji se novi vlasnik broj zaposlenih sa negdašnjih 1300 sveo na svega njih 400.

Iznijela je i problem komunikacije u hotelskim tvrtkama koje imaju strane vlasnike i koji često od svojih zaposlenih traže da komuniciraju s menadžmentom na stranim jezicima, a ne na hrvatskom.

Dejanović je u ime Sindikata podržala projekt Ministarstva mora "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam", koji će više uključiti domaću proizvođačku komponentu pa i radnu snagu u hrvatski turizam, a podržava i napore ministarstva na suzbijanju crne ekonomije u turizmu.

Ministar Božidar Kalmeta je najavio da će njegovo ministarstvo u idućoj godini više poraditi na zaštiti zaposlenih u turizmu i poboljšanju njihova statusa.

(Hina) xtmis yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙