FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruženje turističkih novinara obilježilo Svjetski dan turizma

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatsko udruženje turističkihnovinara i pisaca u turizmu-CROJET, članica sličnog svjetskogudruženja FIJET, javnom je tribinom 'Turizam i turistički novinari uborbi protiv siromaštva' obilježila danas u Hrvatskom novinarskom domuSvjetski dan turizma, koji se tradicionalno u svijetu održava 27.rujna.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatsko udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu-CROJET, članica sličnog svjetskog udruženja FIJET, javnom je tribinom 'Turizam i turistički novinari u borbi protiv siromaštva' obilježila danas u Hrvatskom novinarskom domu Svjetski dan turizma, koji se tradicionalno u svijetu održava 27. rujna.

Govoreći o turizmu kao djelatnosti koja u svijetu ima sve veću ulogu u borbi protiv siromaštva potpredsjednik CROJET-a, publicist Ante Gavranović je istaknuo da se to posebno odnosi na najsiromašnije zemlje svijeta. Iako je turizam u 49 najsiromašnijih zemalja svijeta glavni izvor prihoda, to još uvijek nije dovoljno jer se u tim zemljama ostvaruje tek oko 1 posto ukupnog svjetskog turističkog prihoda.

Stoga Svjetska turistička organizacija-WTO, napominje Gavranović, sve više apelira na bogatije zemlje da ulažu u turizam onih siromašnijih, posebno u pomoć pri razvoju njihovog ruralnog turizma, obnovu i očuvanje nacionalnih parkova te u razvoj infrastrukture.

Turizam je za te zemlje najbolji način za razvoj, brzog dolaska do deviza, zaštitu okoliša te zapošljavanje, a tima i za smanjenje njihovog siromaštva.

U tome, drži Gavranović, osim pojedinih nacionalnih i međunarodnih institucija i organizacija, značajnu ulogu imaju i mediji, odnosno novinari.

Iznio je i podatke WTO-a po kojima je prošle godine u svjetskom turizmu ostvareno 760 milijuna stranih dolazaka te 622 milijarde američkih dolara ukupnih prihoda.

Ove se godine, po procjenama, u svijetu očekuje porast dolazaka i ukupnog prihoda od 5 do 7 posto.

Predsjednica CROJET-a i članice Izvršnog odbora FIJET-a, novinarka Hrvatskog radija Tina Eterović Ćubrilo kazala je da to udruženje u Hrvatskoj i u svijetu djeluje s ciljem promocije turizma, mira i dokinuća predrasuda među narodima i vjerama.

U Hrvatskoj trenutno imaju 40-ak članova.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma prikazan je i dokumentarni film Balde Ćupića o Marku Polu, kao svojevrsni uvod u veliku nacionalnu marketinšku kampanju posvećenu tom svjetskom putniku, kojeg se povezuje s Dalmacijom te otokom Korčulom.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙