FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CROMA: godišnja plaća uspješnih menadžera od 55 do 60 tisuća eura

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Osnovna plaća članova upravavodećih hrvatskih poduzeća u prosjeku je između 55 i 60 tisuća euragodišnje, a dodaju li se tome ušešća u nagradama, njihovi ukupniprihodi su u prosjeku između 65 i 75 tisuća eura godišnje, što pakznači da su njihova prosječna mjesečna primanja veća od 43.000 kuna.
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Osnovna plaća članova uprava vodećih hrvatskih poduzeća u prosjeku je između 55 i 60 tisuća eura godišnje, a dodaju li se tome ušešća u nagradama, njihovi ukupni prihodi su u prosjeku između 65 i 75 tisuća eura godišnje, što pak znači da su njihova prosječna mjesečna primanja veća od 43.000 kuna.

Podaci su to koje je na savjetovanju 'Istine i zablude u vezi menadžerskih ugovora, plaća i bonusa za članove uprave' u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (HUM) CROMA, iznio glavni menadžer CROMA-e Esad Čolaković.

Prema njegovim riječima, prosječna osnovna mjesečna neto plaća menadžera - članova uprava poduzeća u Hrvatskoj, iznosi između 18 i 19 tisuća kuna i kreće se od 15,8 tisuća kod malih poduzeća do prosječnih 35,7 tisuća kuna kod velikih tvrtki.

Prosječna osnovna menadžerska plaća veća je za 4,5 do 5 puta od prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

Pritom je najviši iznos zabilježen u djelatnosti zračnog prometa, u kategoriji velikih poduzetnika, i iznosio je 59.598 kuna. Slijede članovi uprava o osiguranju i mirovinskim fondovima, bez obveznog osiguranja, s prosječnom plaćom bez bonusa od 54.225 kuna te menadžment u proizvodnji radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i opreme s prosječnom neto plaćom od 53.540 kuna.

S druge strane, najmanje plaće CROMA je zabilježila kod članova uprava u djelatnosti proizvodnje odjeće, doradi i bojanju krzna, u kategoriji malih poduzetnika, u visini od 8.820 kuna. Čista prosječna neto plaća od 9.832 kune, po podacima CROMA-e, zabilježena je kod malih poduzetnika u preradi drva. Plaće menadžmenta u javnom sektoru kreću se od 9 do 17 tisuća kuna.

Podaci o plaćama članova uprava dobiveni su u anketi koju je CROMA provela među svojim članstvom i partnerima tijekom 2001., 2002. i 2004. godine. Pritom u vrijednost prosječne osnovne neto plaće menadžera nisu ušli primici članova uprava ili direktora po osnovi kapitalnog prihoda - isplate u dionicama, dioničkim opcijama ili po osnovi sudjelovanja u dobiti, kao ni ostali nenovčani primici ili nagrade koji se porezno ne tretiraju kao plaće ili prihodi po osnovi rada.

Pojednostavljeno, svi dodatni bonusi uz osnovnu neto plaću menadžera nisu ušli u statistiku CROMA-e.

CROMA je pratila iznos osnovne neto plaće u kategorijama malih, srednje velikih i velikih poduzetnika, prema kriterijima Zakona o radu. Kod malih poduzeća plaća menadžmenta u prosjeku je 15.844 kuna ili 4 do 5 puta veća od prosječne neto plaće u malim poduzećima. Menadžment srednjih poduzeća s plaćom od prosječnih 23.668 kuna je 5 do 5,5 puta bolje plaćen od prosječne mjesečne neto plaće u svojim tvrtkama, a kod velikih poduzeća prosječna plaća za menadžment je 35.754 kuna, 8,5 do 9 puta veća od prosječne neto plaće u tim poduzećima.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙