FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Roche će davati licence za proizvodnju lijeka protiv ptičje gripe

ZUERICH, 18. listopada 2005. (Hina/AFP) - Švicarska farmaceutskakompanija Roche izvijestila je u utorak da je spremna dozvoliti idrugim kompanijama ili vladama da proizvode Tamiflu, lijek koje sesmatra prvom linijom obrane od potencijalne pandemije gripe.
ZUERICH, 18. listopada 2005. (Hina/AFP) - Švicarska farmaceutska kompanija Roche izvijestila je u utorak da je spremna dozvoliti i drugim kompanijama ili vladama da proizvode Tamiflu, lijek koje se smatra prvom linijom obrane od potencijalne pandemije gripe.

Također je najavila da će nastaviti s izgradnjom novog pogona za proizvodnju tog lijeka u SAD-u.

"Spremni smo razgovarati o svim raspoloživim opcijama, uključujući davanje pod-licenci, s bilo kojom vladom ili privatnom kompanijom, koja nas pita za proizvodnju Tamiflua ili za suradnju u njegovoj proizvodnji", izjavio je William Burns, čelnik odjela Rochea za proizvodnju lijekova.

Samo nekoliko dana nakon što je ta švicarska farmaceutska kompanija signalizirala svoje oklijevanje oko davanja ekskluzivne licence, iz Rochea je objavljeno da bi razgovori mogli uključivati sekundarne licencne aranžmane u slučaju pandemije gripe.

Ipak, kompanija insistira da svi eventualni partneri moraju biti sposobni "istinski proizvesti značajne količine lijeka za hitnu upotrebu u slučaju pandemije" te ispuniti zahtjeve po pitanju kvalitete, sigurnosti i ostalih regulativa. Proizvodnja tog lijeka skupa je i složena.

Roche je objavio i da je dobio od američke Administracije za hranu i lijekove dozvolu za izgradnju novog proizvodnog pogona za taj lijek u SAD-u.

Dosad je ta švicarska kompanija primila narudžbe od 40 država radi stvaranja nacionalnih zaliha toga lijeka. Također je donirala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) dovoljno Tamiflua za liječenje tri milijuna ljudi a suočena je i s potražnjom nervoznih privatnih klijenata.

Dosad je Roche odbijao davati licence, govoreći da želi zadržati kontrolu nad proizvodnjom kako bi osigurao kontrolu kvalitete. U utorak je pak iz kompanije objavljeno da je najveći prioritet brzo povećati proizvodne kapacitete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙