FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush na susretu s Barzanijem ističe napredak u Iraku

WASHINGTON,26. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushsusreo se u utorak s predsjednikom iračke autonomne regije KurdistanaMassoudom Barzanijem i ističući napredak u Iraku rekao da će Amerikanastaviti podržavati izgradnju iračke demokracije.
WASHINGTON,26. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush susreo se u utorak s predsjednikom iračke autonomne regije Kurdistana Massoudom Barzanijem i ističući napredak u Iraku rekao da će Amerika nastaviti podržavati izgradnju iračke demokracije.

Nakon susreta u Bijeloj kući Bush je pohvalio Barzanija kao "hrabrog čovjeka" koji se suprostavio tiraninu Saddamu Husseinu.

Barzani je, rekao je Bush, bio od "velike pomoći" u usvajanju novog iračkog ustava na referendumu koji je prošao zahvaljujući potpori iračkih Kurda i Šiita.

"Uvjerio sam ga da će Amerika biti uz narod koji želi slobodan i demokratski Irak", rekao je Bush novinarima.

Pored njega je stajao Barzani u tradicionalnoj kurdistanskoj nošnji.

Bush je kazao kako bi ne tako davno Barzani stradao, ako bi ga "razbojnici" Saddama Husseina uhvatili u toj odjeći.

"On je bez teškoća nosi ovdje jer smo mi slobodna zemlja i bez teškoća je nosi u svojoj domovini jer je Irak slobodan", rekao je on.

Barzani, bivši kurdski pobunjenik, a sada predsjednik regije Kurdistan, je rekao kako su Sjedinjene Države oslobodile irački narod i izrazio uvjerenje da "ćemo na kraju polučiti uspjeh".

Bio je to drugi događaj u jednom danu u kojem je Bush nastojao istaknuti napredak ostvaren u Iraku pokušavajući oživjeti sve slabiju potporu američke javnosti ratu u toj zemlji u kojem je do sada poginulo 2.000 američkih vojnika.

Govoreći suprugama časnika u zrakoplovnoj bazi Bolling u Washingtonu on je pohvalio glasače u Iraku za njihovo hrabro prihvatanje ustava označivši njegovo usvajanje kao ključan događaj pokazatelj napretka u toj zemlji.

Bush je, međutim, upozorio američku javnost da će pobjeda u iračkom ratu zahtijevati daljnje žrtve, vrijeme i odlučnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙