FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Abas o nastavku mirovnog procesa između Palestinaca i Izraela

WASHINGTON,20. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush rekao je u četvrtak da su izgledi za ostvarenje palestinskedržave bolji nego ikad prije i pozvao palestinske vlasti da sesuprotstave terorizmu kako bi omogućile napredak mirovnog procesa.
WASHINGTON,20. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak da su izgledi za ostvarenje palestinske države bolji nego ikad prije i pozvao palestinske vlasti da se suprotstave terorizmu kako bi omogućile napredak mirovnog procesa.

Bush je nakon susreta s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da je izraelsko povlačenje iz Gaze i dijelova Zapadne obale stvorilo prigodu i odgovornost za Palestince.

"Put naprijed mora početi suprotstavljanjem prijetnji koju naoružane skupine predstavljaju stvarno demokratskoj Palestini (...) i trajnom miru između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Bush.

On je kazao da palestinske vlasti moraju steći povjerenje svojih susjeda "odbacujući terorizam i boreći se protiv njega".

Bush je istaknuo da je Abas odan miru i težnjama svog naroda k postizanju vlastite države. "Danas je palestinski narod bliže ostvarenju tih težnji", kazao je on.

Sa svoje strane, rekao je Bush, Izrael mora prekinuti izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali te osigurati da zid koji gradi na Zapadnoj obali bude stvarno sigurnosna ograda protiv terorizma.

"Izrael ne bi trebao poduzimati bilo kakve aktivnosti koje se protive njegovim obvezama iz mirovnog plana ili prejudiciraju pregovore o konačnom statusu Gaze, Zapadne obale i Jeruzalema", rekao je Bush upućujući na mirovni plan "road-map" iza kojeg stoji četvorka, SAD, UN, EU i Rusija.

On je rekao da zid koji Izrael gradi na Zapadnoj obali kako bi se zaštitio od terorističkih napada mora biti "sigurnosna ograda", a ne "politička ograda".

Abas je inzistirao da Izrael mora ukinuti ograničenje kretanja Palestinaca na Zapadnoj Obali.

On je također kritizirao izgradnju izraelskog zaštitnog zida na Zapadnoj obali, posebice oko Jeruzalema, gdje Palestinci vide glavni grad svoje eventualne buduće države.

Bush je ponovio da SAD i dalje snažno stoji iza vizije o dvije države, Izraela i palestinske države, koje žive u miru i sigurnosti. "Vjerujem da idemo k tome", rekao je on napominjući da je uvjeren da su i Abas i izraelski premijer Ariel Sharon odani miru.

Abas je rekao da je cilj izbora za palestinski parlament u siječnju iduće godine uspostava vladavine jedne vlasti i jednog zakona na palestinskim teritorijima.

Bush je istaknuo da napredak u mirovnom procesu mora uključiti pomoć za obnovu palestinskog gospodarstva.

Rekao je da u tom kontekstu treba ostvariti brzi napredak u rješavanju ključnih problema uključujući otvaranje graničnog prijelaza Rafah između Gaze i Egipta, povezivanje Zapadne obale i Gaze, poboljšanje mogućnosti kretanja Palestinaca na Zapadnoj obali i otpočinjanje radova na morskoj luci u Gazi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙