FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Prvanov razgovarali o odnosima SAD-a i Bugarske

WASHINGTON,17. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush i bugarski predsjednik Georgi Prvanov razgovarali su o jačanjuodnosa Sjedinjenih Država i Bugarske, a Bush je pozvao Libiju daoslobodi pet bugarskih bolničarki osuđenih na smrt pod optužbom da suzarazile libijsku djecu virusom AIDS-a.
WASHINGTON,17. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i bugarski predsjednik Georgi Prvanov razgovarali su o jačanju odnosa Sjedinjenih Država i Bugarske, a Bush je pozvao Libiju da oslobodi pet bugarskih bolničarki osuđenih na smrt pod optužbom da su zarazile libijsku djecu virusom AIDS-a.

"Stajalište Sjedinjenih Država je da bolničarke trebaju biti oslobođene", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući nakon susreta s Prvanovim dodajući da je SAD upoznao libijsku vladu s tim stajalištem.

Pet bugarskih bolničarki osuđene su u Libiji na smrt 2004. nakon što su proglašene krivim da su namjerno zarazile više od 400 djece virusom AIDS-a.

Bush je rekao da je o tom slučaju podrobno razgovarao s Prvanovim.

"Libijskoj vladi trebalo bi biti jasno da tim bolničarkama treba poštedjeti život te da moraju biti oslobođene. Nastavit ćemo to vrlo jasno poručivati", rekao je Bush.

Nazvavši Bugarsku strateškim saveznikom Sjedinjenih Država Bush je posebice zahvalio na sudjelovanju te zemlje u Iraku i Afganistanu.

Bugarska se pridružila vojnoj akciji u Iraku u prosincu 2003. i tamo ima 380 vojnika koje namjerava početi povlačiti u prosincu ove godine.

Prvanov je rekao kako je Bushu potvrdio da će Bugarska ostati saveznik protuterorističke koalicije i da će pojedinosti razraditi stručnjaci.

On je zahvalio na potpori SAD-a Bugarskoj za pristupanje NATO-u 2004. te podršku da Bugarska postane članica Europske unije od 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙