FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush kaže kako se ostvaruje napredak u Iraku

WASHINGTON,4. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George Bushistaknuo je u utorak na konferenciji za novinare da se u Irakuostvaruje napredak te da je sve više Iračana uvježbano za borbu protivneprijatelja i preuzimanje odgovornosti za sigurnost zemlje.
WASHINGTON,4. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George Bush istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare da se u Iraku ostvaruje napredak te da je sve više Iračana uvježbano za borbu protiv neprijatelja i preuzimanje odgovornosti za sigurnost zemlje.

"Sve više Iračana sposobno je za borbu protiv neprijatelja", rekao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući dodajući kako se s koalicijskim snagama pod vodstvom Sjedinjenih Država bori više od 80 bojni iračke vojske, dok ih je 30 sposobno preuzeti vodstvo u borbi.

"To je velik napredak u odnosu na stanje prije godinu dana", kazao je Bush.

Osposobljavanje iračkih snaga za preuzimanje brige o sigurnosti zemlje glavni je uvjet za početak povlačenja američkih snaga iz Iraka.

"To je važno za naš cilj, a cilj je stabilan, demokratski Irak koji će biti saveznik u borbi protiv terorizma", rekao je Bush.

Bush je rekao kako je u obuci iračkih snaga ostvaren napredak, premda je američki zapovjednik u Iraku general John Casey prošloga tjedna u Kongresu izjavio da je samo jedna iračka bojna sposobna za borbu bez pomoći američkih snaga.

Bush je sazvao konferenciju za novinare suočen sa slabom potporom američke javnosti, koja je trenutačno oko 40 posto. Slabljenju njegove političke snage pridonio je niz problema: od sve većeg broja poginulih američkih vojnika u Iraku, sporog i neučinkovitog reagiranja na uragan Katrina pa do visokih cijena benzina i prijeteći visokih troškova grijanja ove zime.

Predsjednik Bush je na konferenciji za novinare objasnio zašto je za suca Vrhovnoga suda kandidirao savjetnicu Bijele kuće Harriet Miers nastojeći uvjeriti republikanske birače da će ona Sud ideološki usmjeriti udesno. Američki konzervativci su u imenovanju novog suca Vrhovnog suda vidjeli prigodu da Sud, u kojem vlada ravnoteža konzervativnih i liberalnih sudaca, skrene udesno u budućem razmatranju pitanja poput prava na pobačaj, prava manjina i mjesta religije u javnom životu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙