FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Gyurcsany o suradnji SAD-a i Mađarske

WASHINGTON,7. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush imađarski premijer Ferenc Gyurcsany razgovarali su u petak uWashingtonu o suradnji Sjedinjenih Država i Mađarske.
WASHINGTON,7. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i mađarski premijer Ferenc Gyurcsany razgovarali su u petak u Washingtonu o suradnji Sjedinjenih Država i Mađarske.

Predsjednik Bush je nakon susreta rekao novinarima u Bijeloj kući kako su SAD i Mađarska "prijatelji i saveznici" i zahvalio Mađarskoj za "njezin doprinos u Afganistanu i Iraku".

Gyurcsany je kazao kako je posjetio Washington kako bi još jednom naglasio da Mađarska razumije da dvije zemlje imaju "zajedničkih poslova" kojima se trebaju baviti u svijetu.

On je rekao kako su ojačali raniji sporazum o nazočnosti Mađarske u Iraku i Afganistanu te da na tom polju "nisu dodani nikakvi novi elementi".

Mađarska je s oko 300 vojnika zaduženih za logistiku pridonijela tijekom napada na Irak 2003. i potonjim borbama u toj zemlji, a svoje je vojnike odaslala i u Afganistan u okviru NATO-vih Međunarodnih sigurnosnih snaga.

Bush i Gyurcsany razgovarali su također o viznom režimu između dviju zemalja.

Bush je rekao kako su se suglasili o planu koji bi trebao riješiti zabrinutost Mađara oko američke politike viza prema Mađarskoj.

"Uspostavili smo smjernice za put naprijed kako bismo osigurali da naša vizna politika funkcionira za Mađare", rekao je Bush.

Bush je pohvalio ekonomski napredak Mađarske u čije gospodarstvo su uložili mnogi američki investitori. "Ljudi su odlučili uložiti u Mađarsku jer poštuje vladavinu prava, ima razumnu poreznu politiku i dobru regulativu", kazao je on.

Gyurcsany je pozvao Busha da sljedeće godine sudjeluje u obilježavanju pedesete obljetnice mađarskog ustanka protiv sovjetske okupacije iz 1956., a Bush je rekao da će razmotriti poziv za ovaj važni događaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙