FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Adlešić podupire pravo na povlašteno parkiranje za slijepe i dijalizirane osobe

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Potpredsjednica Hrvatskog saboraĐurđa Adlešić najavila je danas da će u saborsku proceduru uputitiprijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako bi seslijepim i dijaliziranim osobama omogućilo pravo na korištenjeparkirnih mjesta predviđenih za invalidne osobe.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Potpredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić najavila je danas da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako bi se slijepim i dijaliziranim osobama omogućilo pravo na korištenje parkirnih mjesta predviđenih za invalidne osobe.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, koji je kod javnosti izazvao pažnju ponajviše odredbom o 0,0 primila alkohola u krvi, propisano je pravo na povlašteno parkiranje osobama s bitno oštećenim donjim ekstremitetima, dok se slijepe osobe i teški bubrežni bolesnici ne mogu koristiti tom pogodnošću.

Zakonskim izmjenama, za koje Adlešić vjeruje da će biti usvojene do kraja jesenskog zasjedanja, predlaže se proširenje prava na povlašteno parkiranje na slijepe osobe i bubrežne bolesnike sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem.

Budu li takve izmjene usvojene, pravo na povlašteno parkiranje u čitavoj Hrvatskoj imalo bi 5.800 slijepih osoba i 3.500 bubrežnih bolesnika, rekla je Adlešić na konferenciji za novinare u Hrvatskom savezu slijepih.

"Kad se pravo tih kategorija osoba s invaliditetom primjeni na čitavu zemlju i kad se uzme u obzir da će se tim pravom korisiti tek dio invalidnih osoba, besmisleni su izgovori kako bi to zakrčilo parkirališna mjesta", ustvrdila je Adlešić.

Po riječima tajnika Hrvatskog saveza slijepih Ivice Robića, pravom na povlašteno parkiranje koristilo bi se tek 15 posto slijepih i dijaliziranih osoba.

Nakon što je lani u kolovozu stupio na snagu Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Hrvatski savez slijepih uspio je izboriti da se primjena spornog članka, kojim se parkiranje osigurava samo osobama s bitno oštećenim donjim ekstremitetima, odgodi do veljače iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙