FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: prosvjed slijepih osoba u vezi zakona o doplatku na tešku invalidnost

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Petstotinjak slijepih osoba teosoba s drugim oblicima invaliditeta i njihovih obitelji iz cijeleHrvatske prosvjedovalo je danas na Jelačićevu trgu tražeći od Vlade iHrvatskog sabora donošenje zakona o doplatku na tešku invalidnost.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Petstotinjak slijepih osoba te osoba s drugim oblicima invaliditeta i njihovih obitelji iz cijele Hrvatske prosvjedovalo je danas na Jelačićevu trgu tražeći od Vlade i Hrvatskog sabora donošenje zakona o doplatku na tešku invalidnost.

Zakon bi trebao ukloniti sadašnje velike razlike u iznosu doplatka za tešku invalidnost, koji se kreće od 280 kuna do 3.800 kuna, a vezane su uz uzrok invaliditeta, a ne njegovu težinu.

Došli smo izraziti nezadovoljstvo položajem slijepih osoba i drugih teških invalida i od Vlade zatražiti da ispravi nepravdu prema najtežim invalidima, rekao je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Miroslav Bebek.

"Ne možemo više čekati, prelila se kap, kucnuo je štap", poručio je Bebek.

Istaknuo je kako je od rata prošlo deset godina pa je sazrelo vrijeme da Vlada i država počnu razmišljati o najtežim invalidima.

Predsjednik Stožera za organizaciju prosvjednog skupa Vojin Perić rekao je da su slijepi po prvi puta iskazala svoje nezadovoljstvo javnim prosvjedom, a ako vlast taj problem ne riješi nastavit će s prosvjednim akcijama.

Perić smatra da bi država mogla snositi barem polovicu troškova najtežih invalida, umjesto što u njezinim uredima kreiraju paušalna rješenja koja dovode do nejednakosti među invalidima, pa jedni primaju milostinju, a drugi dobru plaću.

Prosvjednici su zvižducima, dizanjem i lupanjem bijelih štapova podržavali govore svojih predstavnika.

Nakon kratkog prosvjeda okupljeni su se u koloni, držeći se za konopac, noseći hrvatsku zastavu i transparente, napustili Jelačićev trg i Praškom ulicom se uputili nazad u sjedište Hrvatskog saveza slijepih u Draškovićevoj ulicu.

Na transparentima je pisalo "Tražimo ujednačenje doplatka", "U Europu bez nas?", "Nećemo milostinju već život dostojan čovjeku", "Bijeli štap nije prosjački štap", "U kolicima je čovjek"...

Predsjednik Saveza slijepih Miroslav Bebek izjavio je novinarima da je u Hrvatskoj oko 5.800 slijepih osoba.

Savez već godinama pokušava ishoditi izmjene zakona o doplatku za najteži invaliditet, a početkom godine izradio je i svoj zakonski prijedlog, za koji očekuje da će biti upućen u saborsku proceduru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙