FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: predstavljen prvi muzejski vodič za slijepe osobe

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - U povodu 15. listopada,Međunarodnog dana bijelog štapa, danas je u Muzeju grada Zagrebapredstavljen prvi muzejski vodič u Hrvatskoj na Brailleovu pismunamijenjen slijepima, slabovidnima, gluhoslijepima i svima koji imajupoteškoća s vidom.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - U povodu 15. listopada, Međunarodnog dana bijelog štapa, danas je u Muzeju grada Zagreba predstavljen prvi muzejski vodič u Hrvatskoj na Brailleovu pismu namijenjen slijepima, slabovidnima, gluhoslijepima i svima koji imaju poteškoća s vidom.

Vodič autorice Vesne Leiner omogućit će otvaranje vrata Muzeja grada Zagreba osobama koje imaju poteškoća s vidom, rekao je ravnatelj Muzeja Vinko Ivić.

U Hrvatskoj ima oko 7.000 slijepih osoba, a obaveza je svih institucija da se prema njima i drugim osobama s invaliditetom ponašaju odgovorno, rekao je Ivić i najavio sljedeći projekt - vodstvo kroz Muzej grada Zagreba putem mobilnog telefona.

Izdavanje vodiča je sa 100.000 kuna financirala Zagrebačka banka, a pomogli su i Ministarstvo kulture te zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, rekla je Leiner.

Kroz sedamdeset stranica vodiča posjetitelji će se moći upoznati sa zgradom muzeja, koja je zaštićeni spomenik kulture, i bogatim muzejskim postavom od 45 tema, kroz koje će moći doživjeti povijest, kulturu i život Zagreba kroz stoljeća.

Tekst je otisnut Braillovim pismom, te pismom za slabovidne i osobe s poteškoćama s vidom, a navedeni su brojni predmeti koji se u postavu mogu dirati. Dvadeset predmeta otisnuto je u reljefnom tisku, od kojih je sedam izložaka moguće doživjeti taktilnim osjetom.

Vodič će biti distribuiran u sve udruge i ustanove koje se bave problematikom slijepih, gluhoslijepih i slabovidnih osoba, a sredstvima od prodaje vodiča financirat će se školovanje pasa vodiča.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙