FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brži rast deficita

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Uz povećanja hrvatskog robnogizvoza, izraženog u američkim dolarima, za 13,6 posto te istodobnogpovećanja uvoza za 14,2 posto u prvih osam mjeseci ove godine deficitu robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom je razdoblju porastaoza 14,8 posto.
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Uz povećanja hrvatskog robnog izvoza, izraženog u američkim dolarima, za 13,6 posto te istodobnog povećanja uvoza za 14,2 posto u prvih osam mjeseci ove godine deficit u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom je razdoblju porastao za 14,8 posto.

Deficit je u ovoj godini povećan za 830 milijuna dolara, pa je kumulativni deficit nakon osam mjeseci dosegnuo iznos od 6,4 milijarde dolara, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Izvoz je u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine povećan za 680 milijuna USD, te je ukupno iznosio nešto manje od 5,7 milijardi dolara, dok je uvoz povećan za 1,5 milijardi USD, na ukupno 12,1 milijardu dolara.

Uslijed toga je blago smanjena i pokrivenost uvoza izvozom, sa 47,2 posto u prošloj na 47,0 posto u prvih osam mjeseci ove godine.

Struktura robne razmjene pokazuje da je na povećanje izvoza najviše utjecao izvoz hrane i pića, strojeva i uređaja, naftnih derivata, te kemikalija i kemijskih proizvoda, napominju analitičari Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima".

Pri tome je približno polovica povećanja izvoza hrane i pića rezultat povećanja izvoza šećera i proizvoda od šećera, dok se još približno 20 posto odnosi na stavku koja pokazuje povećanje izvoza kave, čaja, kakaa i začina.

Uvoz je istodobno najviše povećan zbog povećanja uvoza sirove nafte i zemnog plina, naftnih derivata, kemikalija i kemijskih proizvoda te metala.

Pritom analitičari HGK ističu kako je primjetno da je robna bilanca s inozemstvom bila pod značajnim utjecajem rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, na kojem je prosječna cijena sirove nafte u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećana za približno 42 posto (sa 38 na 54 USD po barelu).

Premda Hrvatska ostvaruje suficit u razmjeni naftnih derivata, zbog znatno većeg deficita u razmjeni sirove nafte i zemnog plina, rast cijena nafte, a time i naftnih derivata, utječe na povećanje ukupnog deficita.

Tako je povećanje deficita razmjene nafte i naftnih derivata (za 418 milijuna USD) činilo polovicu ukupnog povećanja vanjskotrgovinskog deficita u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine. Dodaju da je došlo i do znatnog porasta udjela deficita razmjene nafte i naftnih derivata u ukupnom deficitu, sa 8,5 posto na 13,9 posto u prvih osam mjeseci ove godine.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙