FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić pozvao čileanske poslovne ljude da ulažu u Hrvatsku

SANTIAGO, 21. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik StjepanMesić koji boravi u višednevnom posjetu Čileu predvodeći gospodarskoizaslanstvo pozvao je u petak čileanske poslovne ljude da povećajusvoju nazočnost na hrvatskom prostoru.
SANTIAGO, 21. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji boravi u višednevnom posjetu Čileu predvodeći gospodarsko izaslanstvo pozvao je u petak čileanske poslovne ljude da povećaju svoju nazočnost na hrvatskom prostoru.

"Moramo i možemo povećati ukupnu robnu razmjenu između dviju zemalja. Pravni okviri za bolju gospodarsku suradnju su utvrđeni", kazao je Mesić obraćajući se sudionicima hrvatsko-čileanskoga gospodarskog foruma koji je u petak organiziran u čileanskoj gospodarskoj komori.

Mesić je kazao da dvije zemlje imaju ogromne potencijale za jačanje gospodarske suradnje i to u industriji, brodogradnji, korištenju hrvatskih luka te slobodnih zona.

Robna razmjena između dviju zemalja iznosi skromnih 4 milijuna dolara a na hrvatski izvoz otpada samo četvrtina.

Hrvatski je predsjednik sudionicima foruma među kojima je bio i predsjednik HGK-a Nadan Vidošević, rekao da bi i hrvatski izvoznici trebali više koristiti čileansko tržište, ali i tržište Južne Amerike.

Hrvatski je predsjednik na kraju istaknuo da dvije zemlje imaju identična nastojanja a to je da kroz političke reforme ostvare socijalne i ekonomske reforme za dobrobit svojih naroda.

Nadan Vidošević je također utvrdio kako prostora za unapređenje gospodarske suradnje između Čilea i Hrvatske ima, ali da su do sada problem predstavljali velika udaljenost između dvije zemlje, kao i nepostojanje linijskog brodara koji bi ih povezivao.

"Nadam se da ćemo uspjeti animirati čileansku stranu da iskoriste luke Ploče, Zadar i Rijeka, kao odskočnu dasku za prostor Jugoistočne Europe", kazao je Vidošević. Vidošević je dodao da je dosadašnja suradnja između Čilea i Hrvatske bila obilježena izgradnjom brodova koje su hrvatske tvrtke proizvele za čileansku flotu krajem devedesetih godina koja se pokazala uspješnom te je izrazio nadu da bi se i to moglo nastaviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙