FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistanski novinar osuđen na dvije godine zatvora zbog svetogrđa

KABUL, 24. listopada 2005. (Hina/AP) - Urednik jednog magazina za ženeu Afganistanu osuđen je u subotu na dvije godine zatvora nakon što jeproglašen krivim za svetogrđe zbog objavljivanja antiislamističkihsadržaja, poput kritiziranja vjerovanja po kojemu Muslimana kojiprijeđe na drugu vjeru treba kamenovati do smrti.
KABUL, 24. listopada 2005. (Hina/AP) - Urednik jednog magazina za žene u Afganistanu osuđen je u subotu na dvije godine zatvora nakon što je proglašen krivim za svetogrđe zbog objavljivanja antiislamističkih sadržaja, poput kritiziranja vjerovanja po kojemu Muslimana koji prijeđe na drugu vjeru treba kamenovati do smrti.

Taj je slučaj pokazao svu krhkost medijskih sloboda u Afganistanu i označio borbu između 'umjerenjaka' i ekstremista oko toga kakav oblik Islama primjenjivati u toj azijskoj zemlji.

Ali Mohaqiq Nasab uhićen je 1. listopada nakon što je njegov magazin Haqooq-i-Zan (Ženska Prava) objavio da preuzimanje druge vjere nije zločin koji bi trebalo kažnjavati smrću, kako tvrde zagovornici islamskog Šerijatskog zakona.

Vrhovni sud u Kabulu u subotu ga je osudio za svetogrđe.

"Vijeće Ulama poslalo nam je pismo u kojemu tvrdi da ga treba kazniti pa sam ga osudio na dvije godine zatvora", izjavio je sudac Ansarullah Malawizada. Vijeće Ulama je glavno tijelo islamskog svećenstva kojim upravljaju konzervativni klerici.

U ostalim člancima spornog magazina kritizira se praksa da se preljub kažnjava sa sto udaraca bičem, te se ističe da bi muškarac i žena u islamskom zakonu trebalo biti smatrani jednakima. U nekim slučajevima, primjerice, svjedočenje ženskog svjedoka smatra se samo upola vrijednim kao svjedočenje muškarca.

Organizacija za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku pozvala je afganistanske vlasti da odmah puste Mohaqiqa koji ima rok od tri tjedna u kojemu se može žaliti na presudu. Trenutno nije moguće kontaktirati ni

njega niti njegove odvjetnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙