FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posselt: Hrvatskoj se ne smiju postavljati dodatne prepreke

ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Hrvatskoj se ne smiju postavljatidodatne prepreke u pregovorima s Europskom unijom, jer ona prirodnopripada ujedinjenoj Europi, izjavio je u subotu u Zagrebu BerndPosselt, član europskog parlamenta i predsjednika Paneuropske unije(PEU) Njemačke.
ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Hrvatskoj se ne smiju postavljati dodatne prepreke u pregovorima s Europskom unijom, jer ona prirodno pripada ujedinjenoj Europi, izjavio je u subotu u Zagrebu Bernd Posselt, član europskog parlamenta i predsjednika Paneuropske unije (PEU) Njemačke.

"Moramo se boriti, a tu je bitna i PEU, da se Hrvatskoj ne postavljaju dodatne prepreke, da je se ne šikanira i ne gura u lonac s neeuropskim zemljama", rekao je Posselt na međunarodnoj konferenciji Hrvatske Paneuropske unije (HPEU) koja se održava pod nazivom "Europski ustav i perspektive Europske unije, suradnja EU sa Sredozemljem - Hrvatska 2007.".

"Hrvatska je sastavni dio Europske unije i zbog povijesne, geografske i kulturne pripadnosti", istaknuo je Posselt, te izrazio nadu da će 2009. i Hrvati moći birati članove Europskog parlamenta.

Napomenuvši da u Europskoj uniji još ima puno otpora prema Hrvatskoj, Posselt je podsjetio da je Europski parlament bio jedino tijelo koje se cijelo vrijeme zalagalo za otvaranje pregovora s Hrvatskom.

Prema njegovim riječima, Hrvatska bi sada već bila među državama koje su postale članice EU-a u svibnju 2004. da nije bilo "političke diskriminacije".

Hrvatska je, nastavio je Posselt, u svojim pripremama za pridruživanje Europskoj uniji došla dalje od nekih zemalja koje su ušle u Uniju 2004.

On je naglasio važnost Hrvatske i u regiji i Europi, i rekao je da je zahvalan premijeru Ivi Sanaderu jer je on "zagovaratelj naroda jugoistočne Europe koji isto žele jednoga dana postati članovi EU-a".

Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne PEU, rekao je da je Europska unija u najvećoj krizi od svoga osnutka. Prema njegovim riječima, da bi EU izišla iz te krize potrebno je postaviti razumne granice Europske unije, provesti reforme njezinih institucija i učvrstiti duhovne temelje Europe zasnovane na kršćanskim vrijednostima.

Otto von Habsburg, počasni predsjednik Međunarodne PEU, istaknuo je da se mora raditi na tome da Hrvatska bude primljena u EU zajedno s Bugarskom i Rumunjskom.

"Uvjeren sam da će se Međunarodna PEU i dalje u potpunosti zalagati za to da Hrvatska postane članicom 2007. godine", rekao je.

Na konferenciji je predstavljena knjiga "Otto von Habsburg - Životopis", a o njoj je govorio i hrvatski premijer Ivo Sanader.

On je zahvalio Habsburgu na tome što je "velikim umijećem, dubokim promišljanjem europske prošlosti i sadašnjosti, u bitnome vidio budućnost Europe u njezinu ujedinjenju". Isto tako mu je zahvalio na tome što je "uvijek govorio, i onda kad to nije bilo popularno, da ne može biti ujedinjene Europe bez Hrvatske".

Sanader je istaknuo da Hrvatska već živi europske vrijednosti i da još samo treba konačnu potvrdu članstva u EU.

Ako ne želimo ponavljati prošlost jedini je put europska integracija - "kooperacija, a ne konfrontacija", rekao je Sanader i naglasio da se zato vrijedi boriti za ujedinjenu Europu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙