FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena konferencija o industrijskoj baštini

RIJEKA,14. listopada 2005.(Hina) - Druga međunarodna konferencija oindustrijskoj baštini, na kojoj sudjeluje osamdesetak znanstvenika istručnjaka iz 14 zemalja, počela je s radom danas u Rijeci.
RIJEKA,14. listopada 2005.(Hina) - Druga međunarodna konferencija o industrijskoj baštini, na kojoj sudjeluje osamdesetak znanstvenika i stručnjaka iz 14 zemalja, počela je s radom danas u Rijeci.

Program konferencije, čiji je cilj istraživati mogućnosti prenamjene i zaštite industrijske baštine, u prvom redu napuštenih industrijskih pogona, podijeljen je na pet dijelova.

Na početku će svjetski stručnjaci govoriti o općim temama iz teorije i prakse očuvanja svjetske i hrvatske industrijske baštine. Konferencija će biti nastavljena referatima o općim aspektima s primjerima iz prakse očuvanja ove baštine, predavanjima o očuvanju baštine vezane uz more i vodu te očuvanju i valorizaciji baštine vezane uz brodogradnju, podmorničarstvo i torpedo. Zaključni dio konferencije bit će okrugli stol o načinima valorizacije specifičnog riječkog naslijeđa tvornice torpeda i šire zapadne industrijske zone.

Naziv je ovogodišnje konferencije "Rijeka - grad na vodi i moru" zbog čega je veći dio programa posvećen industrijskoj baštini na obalama.

Organizaciju konferencije, koja se održava bijenalno, pokrenuli su riječka udruga za očuvanje industrijske baštine "Pro torpedo" i Grad Rijeka kako bi se pokušala pronaći rješenja za prenamjenu vrijednih prostora ugašenih industrijskih pogona u Rijeci. Ovdje su značajna iskustva iz drugih gradova koji su prostore ugasle industrije prenamijenili uglavnom u prostor za tercijarne djelatnosti. Usporedno s prenamjenom prostora, interes udruge i kulturne javnosti je da se građevine očuvaju u što većoj mjeri u izvornom obliku. Očuvanje industrijske baštine na riječkom području odnosi se i na potrebu davanja većeg značaja ovdašnjim znanstvenim i tehnološkim otkrićima korištenima potom u industriji, kao što je izum torpeda ili žiroskopa.

Suorganizatori konferencije su Ministarstvo kulture RH, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci, HGK - Županijska komora Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke.

Skup se zatvara sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙