FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNESCO za kulturnu raznolikost

PARIZ, 22. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Agencija UN-a zaobrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) prihvatila je sporazum ozaštiti i promociji kulturne raznolikosti unatoč protivljenjuSjedinjenih Država koje strahuju da bi ovakav sporazum mogao ugrozitinjihovu filmsku i glazbenu dominaciju u svijetu.
PARIZ, 22. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Agencija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) prihvatila je sporazum o zaštiti i promociji kulturne raznolikosti unatoč protivljenju Sjedinjenih Država koje strahuju da bi ovakav sporazum mogao ugroziti njihovu filmsku i glazbenu dominaciju u svijetu.

UNESCO je u četvrtak ogromnom većinom glasova prihvatio sporazum koji bi, tvrde njegovi zagovornici, trebao pomoći u očuvanju lingvističke i kulturne raznolikosti kojima prijete negativni aspekti globalizacije.

Za konvenciju je na plenarnom zasjedanju UNESCO-a u Parizu glasovalo 148 zemalja, a protiv su bile samo dvije - Sjedinjene Države i Izrael.

Američki dužnosnici strahuju da bi sporazum mogao ugroziti slobodnu trgovinu i razmjenu ideja, dok ga je Francuska pozdravila kao veliku pobjedu koja će svim zemljama pomoći u očuvanju njihove nacionalne kulture i umjetnosti.

"Konvencija o zaštiti i promociji različitosti kulturnog izražavanja" afirmira suvereno pravo zemalja da oblikuju svoje kulturne politike, s posebnim naglaskom na očuvanju kulturne raznolikosti.

Zemlje potpisnice moći će se pozvati na konvenciju kako bi opravdale kvote koje su uvele kako bi zaštitile nacionalne filmske industrije od, primjerice, najezde holywoodskih filmova.

Konvencija također promovira prava žena, različitih socijalnih skupina, manjina i domorodačkih naroda na kulturno izražavanje.

Konvencija će postati obvezujuća tri mjeseca nakon što ju ratificira najmanje 30 zemalja potpisnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙