FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Zbornik radova objavljen u čast prof. Danku Grliću

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - "Za umjetnost" naziv je zbornikaradova objavljena u čast filozofu Danku Grliću u povodu 20. obljetnicenjegove smrti.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - "Za umjetnost" naziv je zbornika radova objavljena u čast filozofu Danku Grliću u povodu 20. obljetnice njegove smrti.

U zborniku su skupljeni radovi s istoimena međunarodnog simpozija za umjetnost održana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u svibnju 2004. Zbornik je uredila Gordana Škorić s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta, a tiskan je u nakladi Pressa toga fakulteta.

Danko Grlić, dugogodišnji profesor na Katedri za estetiku Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, zastupao je tipičnu modernu filozofsku poziciju, bitno određenu Marxom i Nietszcheom u perspektivi razvoja univerzalnih mogućnosti ljudskog bića pri čemu umjetnost često biva zastavom slobode, istaknula je u uvodu zbornika urednica Škorić.

Zbornik je podijeljen u četiri dijela.

U prvom o Grliću pišu njegova supruga Eva Grlić i dugogodišnji prijatelj i suradnik u redakciji časopisa "Praxisa" Ivan Kuvačić te Ozren Žunec.

Drugi dio je naslovljen s "Izazovi estetike, treći "Izazov umjetnosti" i četvrti "Izazov tumačenja".

Jedan od predstavljača Milivoj Solar s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta istaknuo je da je Grlić jedan od hrvatskih filozofa koji je hrvatsku estetiku uzdignuo na razinu europske estetike druge polovice 20. stoljeća.

Iako su se u povijesti hrvatske filozofije tim pitanjima bavili Franjo Marković, Vuk Pavlović i drugi, prof. Grlić je ostavio vrlo velik opus u tom području koji je i danas aktualan, a tiče se autonomije umjetnosti i estetike.

Solar drži da je Grlić i jedan od najboljih poznavatelja djela Theodora Adorna, najvećeg estetičara moderne.

O zborniku su govorili urednica Gordana Škorić, Nadežda Čačinović i Mario Krivak. Predstavljači su se složili da bi za nove naraštaje sveučilištaraca bilo vrlo bitno ponovno tiskati poznato Grlićevo četverosveščano djelo "Estetiku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙