FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terzić: potpisivanje sporazuma s EU do kraja 2006. godine

SARAJEVO,21. listopada 2005.(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministaraBosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je u petak u Sarajevu daočekuje da će njegova zemlja do kraja 2006. godine s Europskom unijompotpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
SARAJEVO,21. listopada 2005.(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je u petak u Sarajevu da očekuje da će njegova zemlja do kraja 2006. godine s Europskom unijom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon što je Europska komisija preporučila početak pregovora s BiH, Terzić je kazao da će najveći izazov za BiH tijekom predstojećega pregovaračkog procesa biti njezin unutarnji ustroj koji ograničava ovlasti Vijeća ministara te zahtijeva uključivanje entitetskih vlada u postupak donošenja brojnih odluka.

To će, po Terzićevim rječima, predstavljati složeni proces koji će zahtijevati maksimalno angažiranje svih u zemlji, bez obzira na to kakve planove imaju za izbore što se u BiH trebaju održati u jesen sljedeće godine.

"Ovaj posao ni u kojem slučaju ne bih vezao uz izbore", kazao je Terzić.

Voditelj izaslanstva Europske unije u BiH Michael Humphreys je upozorio da predstojeći pregovori ne smiju biti opterećeni predizbornom kampanjom koja se u BiH očekuje već od početka sljedeće godine.

On je dodao da bi EU željela da se pregovori s BiH odvijaju kako je to bio slučaj s Hrvatskom i Makedonijom, odnosno da se svakako završe u roku godinu dana.

Humphreys je istaknuo da će EU, bez obzira na početak pregovora s BiH, pozorno motriti provedbu načelno prihvaćenih reformi što se posebice odnosi na preustroj policije i javnog radio-televizijskog sustava.

Obveza BiH, kako je kazao, svakako ostaje i poboljšati suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙