FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF-ov program "Stop nasilju među djecom" smanjuje nasilje u školama

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Nakon samo godinu dana provođenjaUNICEF-ova programa "Stop nasilju među djecom" u hrvatskim je školamazabilježeno značajno smanjenje verbalnog i fizičkog nasilja međuučenicima, izvijestio je danas UNICEF-ov Ured u Hrvatskoj.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Nakon samo godinu dana provođenja UNICEF-ova programa "Stop nasilju među djecom" u hrvatskim je školama zabilježeno značajno smanjenje verbalnog i fizičkog nasilja među učenicima, izvijestio je danas UNICEF-ov Ured u Hrvatskoj.

Istraživanje o rezultatima programa provedeno je na slučajnom uzorku u 12 škola, od ukupno 121 koje su lani bile uključene u program.

U usporedbi sa stanjem prije provođenja programa učenici u manjoj mjeri navode učestalost različitih vrsta nasilja, kao što su udaranje, guranje, uzimanje novca, ismijavanje i sl.

Preko 86 posto učenika u tim školama zna da postoje pravila ponašanja u slučaju nasilja, sada znaju da se u školama koje provode program imaju kome obratiti za pomoć, znaju i za sve elemente "školske zaštitne mreže", ali se još uvijek 35 posto onih koji su bili žrtve nasilja nije obratilo nikome, podaci su koje je iznio UNICEF.

Voditeljica UNICEF-ova Ureda u Hrvatskoj Tanja Radočaj podsjetila je da su kampanju o sprečavanju nasilja među djecom započeli u javnim glasilima u studenome 2003. jer su tada istraživanja pokazala da svako peto dijete u Hrvatskoj trpi učestalo nasilje svojih vršnjaka, a ta je stopa nasilja među najvišima u Europi.

Istodobno, građani su ocijenili da su dva najbitnija problema koja treba riješiti vezano uz djecu - kvaliteta obrazovanja i zaštita od zlostavljanja i zanemarivanja.

UNICEF je tijekom prošle školske godine u 121 školi postavio mentore, te educirao nastavnike, učenike i roditelje za provođenje osam koraka programa, a u ovoj godini u program se uključilo još 97 škola.

"Program treba nastaviti i ubuduće jer kratkoročni rezultati brzo nestanu, pa se nadamo da ćemo to uspjeti dogovoriti s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa", kazala je Tanja Radočaj.

Pomoćnik ministra znanosti Martin Oršolić napomenuo je da je Ministarstvo ove godine u okviru Vladina programa prevencije svih oblika nasilja izdvojilo 10 milijuna kuna, a u idućoj namjerava dodatno povećati financijska sredstva s ciljem da u hrvatskim školama ne bude toleriranja nasilja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙