FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dana borbe protiv nasilja nad ženama - J. Kosor položila vijenac na zagrebačkom Općinskom sudu

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - U povodu obilježavanja Nacionalnogdana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade JadrankaKosor položila je danas vijenac na zagrebačkom Općinskom sudu gdje jeprije šest godina bivši policajac ubio sutkinju, suprugu s kojom jevodio brakorazvodnu parnicu i njezinu odvjetnicu.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor položila je danas vijenac na zagrebačkom Općinskom sudu gdje je prije šest godina bivši policajac ubio sutkinju, suprugu s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu i njezinu odvjetnicu.

Dan na koji se 22. rujna 1999. dogodio trostruki zločin u sudnici Općinskog suda u Vukovarskoj ulici lani je proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

"Odabrali smo taj datum u znak sjećanja na tri žene koje su stradale od pobješnjelog supruga, kako bi podsjetili na ono što se mnogim ženama događa iza čvrsto zatvorenih vrata i kako bi se zajedno borili protiv nasilja nad ženama", kazala je Kosor.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izdalo je u povodu toga dana adresar 48 ustanova kojima se mogu obratiti žrtve nasilja u obitelji. te letak s informacijama o obvezama policije, zdravstvenih i socijalnih ustanova i sudstva.

Zbog ubojstva sutkinje Ljiljane Hvalec, supruge Gordane Oraškić i njezine odvjetnice Hajre Prohić, te ranjavanja zapisničarke Stanke Cvetković, Mato Oraškić osuđen je na 40 godina zatvora.

To je bila prva toliko dugotrajna zatvorska kazna izrečena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja.

U znak sjećanja na žrtve tog zločina, na Općinskom sudu održana je i komemoracija na kojoj su bili predstavnici Vrhovnog suda zagrebačkog Županijskog suda i udruga protiv nasilja nad ženama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙