FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova u povodu Dana protiv nasilja nad ženama

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Nasilje u obitelji u Hrvatskoj je uporastu, a edukacija, odgoj i posebice izricanje kazni nasilnicimanisu primjereni, kazala je danas predsjednica saborskog Odbora zaravnopravnost spolova Gordana Sobol na sjednici sazvanoj u povodusutrašnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Nasilje u obitelji u Hrvatskoj je u porastu, a edukacija, odgoj i posebice izricanje kazni nasilnicima nisu primjereni, kazala je danas predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol na sjednici sazvanoj u povodu sutrašnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Po podatcima Ministarstva unutarnjih poslova prošle je godine policija zaprimila 14.785 zahtjeva građana za zaštitom od obiteljskog nasilja, a u prvih pet mjeseci ove godine intervenirala je u 7458 slučajeva. Od ukupna broja žrtava nasilničkog ponašanja 65,4 posto su žene, nasilje najčešće čini muž nad ženom (29 posto), otac nad kćerkom 20,8 posto, sin nad roditeljima 16 posto i žena nad mužem 4,4 posto, iznijela je Sobol.

Podatci pokazuju da raste i broj kaznenih prijava zbog nasilja u obitelji - s 400 prijava 2001. na 1400 prijava prošle godine.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik istaknula je da je velik pomak u suzbijanju obiteljskog nasilja učinjen donošenjem Protokola o postupanju u slučaju obiteljskog nasilja jer je dosadašnja praksa pokazala da djelatnici policije, centri za socijalnu skrb i drugi koji se bave obiteljskim nasiljem često nisu postupali ispravno.

Protokol koji je Vlada prihvatila prošli tjedan jasno propisuje kako se postupa kad se prijavi nasilje, tako da mjerodavne službe ne će moći izbjeći odgovornost za neispravne postupke, napomenula je Koritnik.

Predstavnica Pravosudne akademije u Ministarstvu pravosuđa Štefica Stažnik najavila je da se dogodine planira provesti ciklus edukativnih radionica za suce prekršajnih sudova koji se najviše susreću s počiniteljima obiteljskog nasilja, ali su ujedno najčešće prozivani u javnosti da ne izriču dostatan broj kazni za počinitelje.

Sutkinja Visokoga prekršajnog suda Branka Žigante-Živković podsjetila je da je taj sud 2003. izrekao 312 bezuvjetnih zatvorskih kazni za počinitelje obiteljskog nasilja, 2004. 703, a u prvoj polovici ove godine 329. "Osnovni problem sudaca je što žrtva koja je prijavila nasilje poslije ne želi svjedočiti bilo zbog straha ili zato što ne želi da u zatvor ode muž o kojemu ovisi egzistencija obitelji, posebice djece", kazala je Žigante-Živković.

Napomenula je da je problem i to što suci ne izriču mjere propisane zakonom, jer nitko nije zadužen za njihovu provedbu, kao što je psihosocijalno liječenje nasilnika.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja u obitelji, 22. rujna, obilježava se u spomen na okrutno ubojstvo triju žena u zagrebačkom Općinskom sudu, kad je suprug ubio svoju ženu, njezinu odvjetnicu i sutkinju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙