FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo sabora idući tjedan o HNS-ovim kvalifikacijama na račun HDZ

ZAGREB,23. rujna(Hina) - Prošireno saborsko Predsjedništvo idući ćetjedan zauzeti stajalište o kvalifikacijama dvojice HNS-ovihzastupnika "da je HDZ zločinačka organizacija kojoj je trebalozabraniti rad", najavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks.
ZAGREB,23. rujna(Hina) - Prošireno saborsko Predsjedništvo idući će tjedan zauzeti stajalište o kvalifikacijama dvojice HNS-ovih zastupnika "da je HDZ zločinačka organizacija kojoj je trebalo zabraniti rad", najavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Sazivanje Predsjedništva zatražio je Klub zastupnika HDZ-a, nakon što je izjavu Antuna Kapraljevića (HNS) od prije dva dana u 'aktualnom prijepodnevu, u tisku 'pojačao' drugi HNS-ovac Jakša Marasović.

HDZ od HNS-a traži da se ogradi i osudi izjave svojih zastupnika.

Sazvat ću Predsjedništvo kako bi se vratili dogovoru svih parlamentarnih stranaka o demokratskom ponašanju i da oni koji izriču takve kvalifikacije shvate da čine medvjeđu uslugu i sebi, i svojoj stranci i Hrvatskom saboru, kazao je Šeks.

Upozorio je kako spomenute kvalifikacije predstavljaju presedan koji si nitko iz bilo koje stranke ne može dopustiti u Sabornici.

I čelnik HDZ-ova Kluba Luka Bebić navodi da u povijesti Sabora teško da je bilo takve diskvalifikacije jedne parlamentarne stranke.

Stranke mogu biti suprostavljene, ali nitko nema pravo na kvalifikacije kakve su izrečene, rekao je Bebić, pojašnjavajući da je na Kapraljevićeve kvalifikacije reagirao tek danas, nakon što se, izvan Sabornice, s njim u potpunosti suglasio Marasović.

"Za Marasovića nisam siguran je li to izjavio u stanju u kojemu se redovito nalazi ili pak u ranim jutarnjim satima kada nije u tom stanju", rekao je Bebić.

Na Marasovićevo dobacivanje iz klupe da bi ga zbog toga mogao tužiti, Bebić je uzvratio "tuži, samo tuži, jer ako ti meni možeš reći da sam član zločinačke organizacije, valjda ja mogu tebi da si notorna pijanica".

"Što se tiče pijanstva, tu i tamo popijem nešto, ako pojedem", rekao je Marasović kasnije novinarima upitan je li ga Bebić uvrijedio.

Na pitanje brani li i dalje Kapraljevićeve stavove o HDZ-u kao zločinačkoj organizaciji, odgovorio je da "novinari prenesu kako prenesu", ali da stoji iza toga da je pretvorba i privatizacija napravljena tako da je 450 tisuća ljudi ostalo bez posla.

Ne mislim "na neke čestite i poštene HDZ-ovce koji u tome nisu sudjelovali, nego na vlast koju je u to doba obnašao HDZ", rekao je.

Čelnik HNS-ova Kluba Dragutin Lesar podržao je sazivanje Predsjedništva, napominjući kako će tada raspraviti sve detalje.

Kvalifikacije HNS-ovaca osudio je Frano Piplović (Klub HSLS/LS/DC), držeći da bi se HNS trebao ispričati, a i Damir Kajin (IDS) Kapraljevićeve kvalifikacije drži neprimjerenima.

Ostali klubovi nisu reagirali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙