FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY odobrio zahtjev tužiteljstva za dopunom optužnice protiv Čermaka i Markača

DEN HAAG, 21. listopada 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda(ICTY) odobrilo je zahtjev tužitelja za dopunu optužnice protivhrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, uključujući dvijenove točke optužbe i nove činjenične navode kojima se modificirageografsko i vremensko važenje optužnice, detaljnije identificirajusudionici tzv. udruženog zločinačkog pothvata i uloga optuženih unjemu, te oblici njihove kaznene odgovornosti .
DEN HAAG, 21. listopada 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je zahtjev tužitelja za dopunu optužnice protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, uključujući dvije nove točke optužbe i nove činjenične navode kojima se modificira geografsko i vremensko važenje optužnice, detaljnije identificiraju sudionici tzv. udruženog zločinačkog pothvata i uloga optuženih u njemu, te oblici njihove kaznene odgovornosti .

''Vijeće odobrava zahtjev i nalaže optužbi da, uz razjašnjenje dva paragrafa, u roku od 21 dana od donošenja ove odluke podnese dodatno dopunjenu optužnicu. Svakom od optuženih bit će pružena mogućnost da se u dogledno vrijeme izjasni o krivnji prema novim optužbama na dodatnom stupanju pred sud'', navodi se u odluci datiranoj s 19. listopada, koju je potpisao sudac Carmel Agius.

Dok prvotna optužnica, potvrđena 24. veljače 2004., Čermaka i Markača tereti u sedam točaka, dopunjena optužnica sadrži novu točku 6. za ubojstvo, kao zločin protiv čovječnosti i točku 9. za okrutno postupanje, kao kršenje ratnog prava i običaja.

Prvotna optužnica, tereti Čermaka i Markača po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti, kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata, u četiri točke za zločine protiv čovječnosti zbog progona, deportacija, prisilnog premještanja civila i drugih nehumanih djela, te u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, bezobzirnog razaranja naselja i pljačke javne i privatne imovine počinjenih protiv srpskih civila na kninskom području tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

Dopunjena optužnica ograničava geografsko područja na koje se optužbe odnose, broj općina smanjen je s 11 na sedam, a modificiran je i datum početka operacije Oluja, umjesto 4. kolovoza stoji da je operacija izvođena ''najmanje od srpnja 1995''.

Dodani su i navodi o osobnom odnosu Ivana Čermaka i predsjednika Franje Tuđmana, Čermakove ovlasti kao predstavnika vlade u odnosu s međunarodnim dužnosnicima i novinarima, detalji o snagama koje su bile pod njegovim zapovjedništvom, te o njegovim dužnostima i odgovornostima.

U novom poglavlju opisane su i ovlasti Mladena Markača nad pripadnicima Specijalne policije MUP-a koje su sudjelovale u Oluji.

U dopunjenom optužnom aktu objašnjavaju se opći i pojedinačni ciljevi tzv. udruženog zločinačkog pothvata s ciljem ''prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz regije Krajine'', te se imenuju ili kategoriziraju njegovi sudionici.

Uz optužene, tu su navedeni Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Zvonimir Červenko, Ante Gotovina te ''razni časnici, dužnosnici i članovi hrvatske vlade i političkih struktura na svim razinama, razni čelnici i članovi HDZ-a, razni časnici i pripadnici oružanih snaga HV-a, HRZ-a, Specijalne i civilne policije i drugih hrvatskih sigurnosnih i/ili obavještajnih službi, te druge osobe znane i neznane''.

Prihvativši prigovor obrane Vijeće je zatražilo od optužbe da dodatno razjasni paragraf 10. dopunjene optužnice u kojem stoji da su tijekom operacije Oluja ''hrvatske snage i članovi udruženog zločinačkog pothvata počinili zločine protiv srpskog civilnog stanovništva i civilne imovine kao dio provođenja udruženog zločinačkog pothvata''. Vijeće traži da se objasni jesu li sve hrvatske snage činile zločine u Oluji ili samo one pod zapovjedništvom optuženih.

Navod obrane da tužitelji kriminaliziraju cijelu Oluju i sve sudionike, Vijeće je ocijenilo preuranjenim i ''irelevantnim''.

U dopunjenoj optužnici operacija Oluja povezuje se s izvođenjem drugih operacija HV-a godine 1995. - operacijom Bljesak u svibnju i operacijom Ljeto u srpnju.

Također se navodi da su kod udruženog zločinačkog pothvata korištene ''informacijske i propagandne tehnike'' za psihološko zastrašivanje krajinskih Srba, da je postojala kampanja bezobzirnog razaranja u Krajini te da se provodila ''demografska politika'' po kojoj je ta regija trebala biti ''hitno kolonizirana s Hrvatima''. Prema toj politici hrvatski vojnici i drugi Hrvati navodno su uselili u mnoge od napuštenih srpskih kuća.

Dopune se odnose i na neke ispravke incidenata s ubojstvima u kojima su dva takva navoda uklonjena a dva nova dodana.

Uz prigovor Tužiteljstvu na loše organiziranom popratnom materijalu uz optužnicu, Vijeće je potvrdilo da dokazi ispunjavaju uvjete iz Pravilnika i Statuta ICTY-a te podržalo tražene dopune.

Slijedom prigovora obrane na nejasnoće i nedorečenosti optužnice podnesene u srpnju 2004, vijeće je 8. ožujka 2005. naložilo optužbi da dopuni optužnicu kako bi ''razjasnilo brojne dvojbenosti'' vezane uz identificiranje snaga koje su bile pod efektivnom kontrolom optuženih, načina na koje su oni znali za kažnjivo ponašanje podčinjenih, detaljnije identificiranje sudionika udruženog zločinačkog pothvata, prirodu sudjelovanja optuženih u pothvatu te njihovo stanje svijesti u odnosu na oblike odgovornosti i optužbe.

Tužitelji su 6. svibnja podnijeli dopunjenu optužnicu sačinjenu sukladno nalogu vijeća, ali uz dodatne činjenične navode, čemu su se obrane Čermaka i Markača zajednički usprotivile 20. svibnja, a odgovor optužbe slijedio je 26. svibnja.

U novoj odluci o optužnici vijeće navodi da je optužba predložila brojne dopune koje prekoračuju raniji nalog, no zaključuje kako te dopune neće ići na štetu optuženih jer će oni imati mogućnost za pripremu djelotvorne obrane te neće doći do duljih odgoda, dodajući da početak suđenja još nije određen.

Osnova optužnice ostaje neizmijenjena uz značajno veći broj informacija o optužnim navodima, ocijenilo je vijeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙