FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Ne nazire se početak suđenja za Čermaka i Markača

DEN HAAG/ZAGREB, 28. rujna 2005.(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) usrijedu je održana statusna konferencija u postupku protiv hrvatskihgenerala Ivana Čermaka i Mladena Markača, na kojoj se raspravljalo oodvijanju priprema za suđenje, čiji se početak još ne nazire.
DEN HAAG/ZAGREB, 28. rujna 2005.(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) u srijedu je održana statusna konferencija u postupku protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, na kojoj se raspravljalo o odvijanju priprema za suđenje, čiji se početak još ne nazire.

"Za sada se na nazire datum početka suđenja", kazao je Markačev branitelj Miroslav Šeparović u telefonskom razgovoru iz Den Haaga.

Na sjednici je izviješteno da je optužba dovršila obznanjivanje materijala obrani, te da su dvije strane započele s usuglašavanjem nespornih činjenica, što svjedočio o novoj dinamici u pripremama tužitelja, koji su ranije kritizirani zbog sporosti.

"Ovaj put nije bilo kritika. Tužitelj nam je dostavio puno više materijala", kazao je Čermakov branitelj Čedo Prodanović.

Na sjednici je najavljena skora odluka raspravnog vijeća o prigovoru koji je obrana uložila na dopunjenu optužnicu od 8. lipnja ove godine, kazali su odvjetnici.

Generali Čermak (55) i Markač (50) optuženi su 24. veljače 2004. za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjena protiv srpskih civila i njihove imovine na širem području Knina, tijekom i nakon operacije Oluja u kolovozu 1995. godine.

Optužnica je otpečaćena 8. ožujka 2004., a oni su se dobrovoljno predali Haškom sudu tri dana kasnije, 11. ožujka.

Na prvom stupanju pred sud odbacili su optužbe, a na privremenoj slobodi su od 3. prosinca prošle godine.

Generale Čermaka i Markača tereti se po istoj činjeničnoj osnovi i po istim inkriminacijama kao i generala Antu Gotovinu, koji je u bijegu od podizanja optužnice krajem lipnja 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙