FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 28. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu je završio svoj dvodnevni posjet Strasbourgu tijekom kojeg se sastao s brojnim visokim dužnosnicima Europskog parlamenta i Europske komisije. Sanader je rekao da je posjet Strasbourgu iskoristio kako bi sve najvažnije europske političke frakcije upoznao sa svim učinjenim na približavanju Hrvatske EU-u u proteklih pola godine, od ožujka kad je EU odlučio odgoditi početak pristupnih pregovora. Hrvatski premijer nije htio davati nikakve prognoze o tome kakvu će odluku donijeti Radna skupina i Ministarsko vijeće EU-a u vezi s početkom pristupnih pregovora s Hrvatskom jer, kako je rekao, "to u ovom trenutku ne bi bilo primjereno".

STRASBOURG - Martin Schultz i Daniel Cohn-Bendit, čelnici dviju snažnih frakcija u Europskom parlamentu - socijalista i zelenih - u srijedu su u Strasbourgu potvrdili da se njihove političke grupacije zalažu za početak pregovora s Hrvatskom, ali uz uvjet da se riješi preostala prepreka, problem odbjeglog generala Ante Gotovine. "Ako se riješi problem s Haškim sudom, naša skupina nema nikakvih problema s time da Hrvatska počne pregovore", rekao je vođa zelenih Cohn-Bendit. Rekao je da je u razgovoru s premijerom Sanaderom naglasio je kako će biti silno važno da Hrvatska u trenutku kad počne pregovore o punopravnom članstvu u EU-u ne pomisli kako više nije odgovorna za ostatak Balkana.

BRUXELLES - Sastanak Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom najvjerojatnije će se održati u ponedjeljak 3. listopada ujutro, neposredno prije sastanka europskih ministara vanjskih poslova na kojem bi se trebali otvoriti pristupni pregovori s Turskom, doznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora. Sastanak još nije službeno sazvan, a definitivna potvrda trebala bi uslijediti u četvrtak nakon sjednice COREPER-a, tijela koji čine veleposlanici država članica EU-a i koje priprema sastanke Vijeća ministara.

DEN HAAG/ZAGREB - Cilj je radnog posjeta glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Hrvatskoj 30. rujna, te Srbiji i Crnoj Gori dan ranije, "rješavanje posljednjih teškoća koje postoje u suradnji", uključujući i pitanje preostalih sedam bjegunaca, izjavila je u srijedu njezina glasnogovornica Florence Hartmann. "Cilj posjeta je rješavanje posljednjih teškoća koje imamo u suradnji i pitanje sedam preostalih bjegunaca", kazala je Hartmann na tjednom brifingu. Na pitanje o stavu tužiteljice prema suradnji Hrvatske, obzirom na njezin utjecaj na odluku o početku pristupnih pregovora s EU-om, glasnogovornica je izbjegla odgovoriti, kazavši samo da će posjet Zagrebu pridonijeti sveobuhvatnijoj procjeni te suradnje.

DEN HAAG/ZAGREB - Haški sud (ICTY) u srijedu je izdao nalog za uhićenje novinara splitskog dnevnika Slobodna Dalmacija Josipa Jovića, nakon što se u ponedjeljak, 26. rujna nije pojavio na sudu i izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda. U nalogu se od Tajništva ICTY-a traži da s nadležnim vlastima Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske dogovori prebacivanje optuženog na sud i sa suda. Jović je optužen za nepoštivanje suda, zbog objave identiteta i iskaza zastićenog svjedoka sa sudjenja Blaskiću u Slobodnoj Dalmaciji u studenom i prosincu 2000. godine, kada je bio glavni urednik lista. Za djelo nepoštivanja suda propisima ICTY-a predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura, a moguća je i kombinacija tih kazni.

DEN HAAG/ZAGREB - Na Haškom sudu (ICTY) u srijedu je održana statusna konferencija u postupku protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, na kojoj se raspravljalo o odvijanju priprema za suđenje, čiji se početak još ne nazire. "Za sada se na nazire datum početka suđenja", kazao je Markačev branitelj Miroslav Šeparović u telefonskom razgovoru iz Den Haaga. Na sjednici je izviješteno da je optužba dovršila obznanjivanje materijala obrani, te da su dvije strane započele s usuglašavanjem nespornih činjenica, što svjedočio o novoj dinamici u pripremama tužitelja, koji su ranije kritizirani zbog sporosti. "Ovaj put nije bilo kritika. Tužitelj nam je dostavio puno više materijala", kazao je Čermakov branitelj Čedo Prodanović.

PODGORICA - Crnogorski parlament u srijedu je glasovima vladajuće većine odbacio prijedlog oporbe da se pokrene postupak za utvrđivanje je li crnogorski predsjednik Filip Vujanović prekršio Ustav sudjelovanjem u pregovorima o naknadi ratne štete Hrvatskoj, počinjene tijekom rata na dubrovačkom ratištu 1991. godine. Oporba je u četvorodnevnoj raspravi pokušala dokazati da je predsjednik Vujanović prekoračio ustavne ovlasti i da je takvim postupkom priznao da je Crna Gora kriva za ratna razaranja na dubrovačkom ratištu. Zbog toga je pozvala Vujanovića da podnese ostavku, navodeći da je Crnoj Gori nanio "veliku sramotu". Vujanović je odbacio optužbe oporbe, držeći da je njegovo posredovanje bilo ljudsko i moralno i u funkciji unapređenja dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom.

LJUBLJANA - Predsjednik Slovenske pučke stranke i ministar okoliša i prostora Janez Podobnik rekao je u srijedu da je prijedlog zakona o proglašenju ekološkog i epikontinentalnog pojasa "prvi učinkovit korak na putu do potpune i trajne zaštite naših nacionalnih interesa". Po Podobnikovim riječima zakon tretira Sloveniju kao "ravnopravnu pomorsku državu s teritorijalnim pristupom do međunarodnog mora", a u njega je ugrađen europski koncept shvaćanja zaštite okoliša i održivog razvoja. Glede odnosa s Hrvatskom i spornih dijelova granice, Podobnik je istaknuo da je slovenska vlada početkom tjedna upozorila Hrvatsku da ne ruši objekt na lijevoj strani rijeke Dragonje koji želi preurediti slovenski državljanin Anton Škof.

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamenta BiH odobrio je u srijedu u prvom čitanju prijedlog novog zakona o obrani i zakona o službi u oružanim snagama BiH kojima se stvaraju pretpostavke za integraciju postojećih entitetskih vojski u jedinstvenu oružanu silu koja će se kontrolirati s državne razine. Parlamenti Federacije BiH i Republike Srpske ranije ovog mjeseca su dali suglasnost za prijenos ovlasti u oblasti obrane s entitetske na državnu razinu a novi zakon o obrani definira uspostavu potpuno integriranog obrambenog sustava i zapovjednog lanca. Predviđeno je da postojeća entitetska ministarstva obrane prestanu funkcionirati od 1. siječnja 2006. godine dok bi se preustroj vojske obavio do rujna.

KABUL - Devet osoba je poginulo, a 28 je ranjeno u srijedu u Kabulu u eksploziji automobila bombe koju je, kako se čini, aktivirao samoubojica, priopćili su vojni dužnosnici. Službeni predstavnik ministarstva obrane, general Zahir Azimi rekao je da se eksplozija dogodila izvan zgrade nekadašnje vojne akademije. Muftija Latifullah Hakimi, službeni predstavnik svrgnutog talibanskog režima, preuzeo je odgovornost za napad.

JERUZALEM - Izraelski zrakoplovi izveli su u srijedu novi napad na sjeveru pojasa Gaze, na mjesto odakle su palestinski aktivisti ispalili na Izrael rakete kućne izrade, priopćio je glasnogovornik izraelske vojske. Izraelska vojska izvela je od subote više napada na mete u pojasu Gaze kao odgovor na palestinsko raketiranje izraelskog područja. Jačanje sukoba počelo je desetak dana nakon izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze kojim je završena 38-godišnja okupacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙