FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priopćenje s 31. plenarnog zasjedanja HBK

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Tajništvo Hrvatske biskupskekonferencije (HBK) objavilo je danas priopćenje s 31. plenarnogzasjedanja HBK u Splitu, od 10. do 13. listopada, u kojemu se ističeda su se biskupi osvrnuli na neka aktualna pitanja odnosa Crkve ihrvatskoga društva te ustvrdili kako se primjećuju određena nastojanjada se Crkvu i njezinu javnu prisutnost što više marginalizira iprikaže u negativnom kontekstu.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije (HBK) objavilo je danas priopćenje s 31. plenarnog zasjedanja HBK u Splitu, od 10. do 13. listopada, u kojemu se ističe da su se biskupi osvrnuli na neka aktualna pitanja odnosa Crkve i hrvatskoga društva te ustvrdili kako se primjećuju određena nastojanja da se Crkvu i njezinu javnu prisutnost što više marginalizira i prikaže u negativnom kontekstu.

"Usprkos svemu tomu Crkva će i dalje biti oslonac i putokaz vjernicima i ljudima dobre volje koji u njoj i u njezinu karitativnom radu prepoznaju i nalaze iskrenu i istinsku brigu za svakoga čovjeka", napominje se.

Podneseno je izvješće Biskupske komisije HBK za odnose s državom na temelju kojega je zaključeno, kako se navodi, da treba intenzivnije nastojati oko provedbe Ugovora i reguliranja nekih zakonskih odredaba koje Crkvi stvaraju određene poteškoće u njezinu životu i djelovanju.

"Biskupi su raspravljali i o provedbenom ugovoru o katoličkim školama između hrvatske Vlade i HBK kako bi se to važno područje djelovanja Crkve uredilo na što bolji i efikasniji način", napominje se.

Središnja točka vrlo opsežnoga dnevnoga reda bilo je pitanje odgoja i obrazovanja u malim sjemeništima. Predstavljen je prvi nacrt dokumenta kojim će se regulirati to važno područje rada i djelovanja Crkve.

Napominje se da su biskupi s velikom zabrinutošću primili izvješće potpredsjednika Biskupske konferencije BiH mostarsko-duvanjskoga biskupa Ratka Perića o stanju Katoličke crkve i položaju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te istaknuli svoju blizinu i bratsku potporu nastojanjima da se prevladaju brojne poteškoće i otvore nove perspektive i nade za sve ljude koji tamo žive.

Biskupi su se ponovno osvrnuli na važnost i ulogu nedjelje u našem društvu i kulturi te pozvali da se nedjeljni odmor "regulira i osigura prikladnim zakonskim odredbama".

Osvrćući se na ekološka pitanja, biskupi su izrazili veliku zabrinutost zbog još uvijek neriješenog pitanja prijevoza nafte koje prijeti uništenjem Jadranskoga mora što bi za Hrvatsku značilo nenadoknadiv gubitak.

Također su raspravljali o drugom velikom bogatstvu naše domovine, a to je voda. Biskupi smatraju da o tome treba ozbiljno povesti računa na svim razinama u društvu kako bismo u budućnosti mogli sami raspolagati tim Božjim darom na dobrobit svih hrvatskih građana.

Na zasjedanju je određeno da se proljetni plenum HBK održi u Zagrebu od 25. do 28. travnja 2006., a jesenski u Đakovu od 16. do 19. listopada 2006. Izvanredno plenarno zasjedanje HBK bit će 23. siječnja 2006.

Redoviti godišnji susret članova HBK s članovima Biskupske konferencije BiH održat će se u Sarajevu 29. ožujka 2006. Susret biskupa HBK s članovima Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara predviđen je za 1. lipnja 2006., stoji, uz ino, u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙