FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: počelo zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

SPLIT,10. listopada 2005.(Hina) - Redovito jesensko 31. plenarnozasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) počelo je danas uSplitu pod predsjedanjem njezina predsjednika kardinala JosipaBozanića, a trajat će do 13. listopada.
SPLIT,10. listopada 2005.(Hina) - Redovito jesensko 31. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) počelo je danas u Splitu pod predsjedanjem njezina predsjednika kardinala Josipa Bozanića, a trajat će do 13. listopada.

"U duhu neupitnoga nastojanja Svetoga Oca i Svete Stolice radujemo se otvaranju pristupnih pregovora za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije", istaknuo je kardinal Bozanić na početku zasjedanja.

Svi ti događaji, nastavio je, i Crkvu, kao i državna tijela i svakog građanina, postavljaju pred nove zadatke i izazove.

"Katolička crkva u Hrvatskoj, svjesna svoje povijesne i sadašnje uloge, uvijek je nastojala biti osjetljiva za konkretne potrebe našega čovjeka i za opće dobro naroda. To je činila u vrijeme komunističkog totalitarizma, u presudnim trenucima oslobađanja naroda od komunizma, u teškim godinama rata, te u svim godinama demokratskih promjena i tranzicije", kazao je na početku zasjedanja kardinal Bozanić.

Dodao je kako HBK, budući da su od vremena do vremena suočeni s proizvoljnim tumačenjem tadašnjeg zauzimanja Crkve i tendencioznim iskrivljavanjem povijesnih činjenica, smatra potrebnim progovoriti o tom pitanjima.

Pozdravivši nazočne biskupe srdačnim riječima dobrodošlice, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posebno se obratio novinarima te je kao domaćin i Splićanin izrazio "iznenađenje i čuđenje što je zbog objavljivanja doznate istine jedan njihov kolega završio pod optužbom u zatvoru".

Hrvatska biskupska konferencija, kako je izvijestio kardinal Bozanić, na svojem će splitskom zasjedanju raspravljati o odgoju i obrazovanju u malim sjemeništima, o Hrvatskom Caritasu te o izvješću Biskupske komisije za odnose s državom, provedbenom ugovoru o katoličkim školama i izvješću Komisije za pomoć ratom stradaloga stanovništva.

Biskupi će, uz ostalo, raspravljati i o pokretanju postupka za proglašenje blaženim fra Ante Josipa Tomičića i Marice Stanković te o odobrenju biblijskih tekstova za novo izdanje nedjeljnog blagdanskog lekcionara.

Zasjedanju HBK nazočni su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, potpredsjednik Biskupske konferencije BiH mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić i potpredsjednik Biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda subotički biskup Janos Penzes.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙