FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada podržavat će ulazak Hrvatske u EU, "ali ne bezuvjetno"

LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Slovenska vlada ocjenjuje da supristupni pregovori Hrvatske i Europske unije okvir u kojemu se možepotražiti rješenja i za bilateralna pitanja pa će se potpora Hrvatskojnastaviti, no ona neće biti bezuvjetna, navela je slovenska vlada uodgovoru predsjedniku Nacionalne stranke (SNS) Zmagi Jelinčiču koji jetražio da se potpora Hrvatskoj zaustavi.
LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Slovenska vlada ocjenjuje da su pristupni pregovori Hrvatske i Europske unije okvir u kojemu se može potražiti rješenja i za bilateralna pitanja pa će se potpora Hrvatskoj nastaviti, no ona neće biti bezuvjetna, navela je slovenska vlada u odgovoru predsjedniku Nacionalne stranke (SNS) Zmagi Jelinčiču koji je tražio da se potpora Hrvatskoj zaustavi.

Kako je u četvrtak navečer prenijela slovenska tiskovna agencija STA, vlada je na Jelinčičev zahtjev odgovorila da su pristupni pregovori Hrvatske i EU-a "okvir unutar kojega je moguće potražiti rješenja za otvorena pitanja".

To je, navodi se u odgovoru vlade Jelinčiču, jedan od razloga da je Slovenija cijelo vrijeme podržavala što skoriji početak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"Slovenska potpora hrvatskom članstvu u EU nije i neće biti bezuvjetna nego će ovisiti od spremnosti Hrvatske da preuzme, provodi i poštuje europske zakone, norme i standarde", navodi se u priopćenju vlade.

Jelinčiču je odgovoreno i na njegova upozorenja o incidentu za koji tvrdi da se dogodio 18. rujna na slovenskom teritoriju u blizini granice, kad je hrvatska policija prešla granicu službenim vozilom na nasipu na Muri kod naselja Gornji Lakoš, te dva slovenska državljana, koja su na tom mjestu pecali ribe, upozorila da su ubuduće prije ribolova moraju javiti hrvatskim graničnim organima.

Protokol o suradnji ministarstava unutarnjih poslova Slovenije i Hrvatske omogućava policijskim vozilima obiju država da vozilima mogu prelaziti na teritorij susjedne države u cilju izvršavanja zadaća na vlastitom državnom teritoriju, provodi se na osnovi reciprociteta i koristan je za obje strane, ali je u spomenutoj prilici taj protokol bio kršen, ocijenila je u odgovoru Jelinčiču slovenska vlada.

Zbog kršenja protokola slovensko ministarstvo vanjskih poslova odmah je nakon primitka obavijesti o tome pozvalo na razgovor hrvatskog veleposlanika u Ljubljani, navedeno je u odgovoru vlade Jelinčiču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙