FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski HNK dobio prvi svečani zastor u svojoj povijesti

SPLIT,20. listopada 2005.(Hina) - Splitski HNK večeras je, 112 godinanakon otvorenja, dobio svoj prvi svečani zastor, autora poznatogsplitskog slikara Matka Trebotića.
SPLIT,20. listopada 2005.(Hina) - Splitski HNK večeras je, 112 godina nakon otvorenja, dobio svoj prvi svečani zastor, autora poznatog splitskog slikara Matka Trebotića.

Monumentalno umjetničko djelo naslovljeno je "Tragovi grada", a njegovu je izradu u cijelosti financirala Zagrebačka banka čiji je predsjednik Uprave Franjo Luković uoči večerašnjeg svečanog koncerta zastor predao gradu kao dar za njegov 1700. rođendan. Nakon spuštanja velikoga platna na pozornicu izašao je autor te se, praćen dugotrajnim gromoglasnim pljeskom, naklonio i kratko kazao "Hvala". Središnja je tema zastora, dimenzija 8 x 10 metara, klasični "splitski križ", u kojemu se stapaju dvije velike tradicije: poganska i kršćanska, odnosno rimska i hrvatska ili carska Dioklecijanova i kraljevska Krešimirova.

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, koji je zastor primio u ime Grada, zahvalivši donatoru i Matku Trebotiću, naglasio je kako se Splićani večeras vjerojatno osjećaju kao njihovi preci 6. svibnja 1893., kada je svečano otvorena zgrada kazališta, čime je tada Splitu potvrđen status grada. "U svojih 112 godina splitsko je kazalište doživjelo vrhunske izvedbe i trenutke, među kojima su najznačajniji otvorenje, obnova 1979., nakon požara, i današnji čin. Zastora će sigurno biti još, ali prvi imaju posebno mjesto", rekao je gradonačelnik Puljić.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković istaknuo je kako se nije dvoumio hoće li sudjelovati u tom projektu, jer ta banka, premda nosi ime glavnoga hrvatskog grada, želi biti prepoznata kao nacionalna banka i aktivno sudjelovati u promicanju umjetnosti i kulture. "U tome Split ima posebno mjesto sa svojom 1700 godina dugom prošlošću tijekom koje su grad i njegovi umjetnici, počevši od Marulića, preko Tijardovića i Smoje do današnjih dana, stvorili vrhunske umjetničke vrijednosti", naglasio je.

"Zastor, koji večeras prvi put spuštamo da bi predstava započela, od kazališta čini umjetnost i kada glumci, glazbenici, pjevači i plesači miruju. Njegovim podizanjem ne podižemo samo zastor, nego i vrijednost svakoj predstavi", rekao je intendant splitskog HNK Milan Štrljić, ističući kako zastor ne razdvaja nego spaja dva svijeta, dva pogleda iznutra i izvana, koji se griju na istoj umjetničkoj vatri.

Izrada zastora trajala je tri mjeseca u jednoj od hali Brodosplita. Autor je upotrijebio pet kilograma boje, a napravljen je, za razliku od većine drugih, iz jednog komada platna naručenog u jednoj pariškoj tvrtki.

Nakon predstavljanja zastora priređen je svečani program sastavljen od isječaka predstava koje splitski HNK tijekom sezone redovito izvodi na svojoj pozornici. Program je režirao Krešimir Dolenčić. Svečanosti su nazočni bili ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙