FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski HNK sutra dobiva prvi svečani zastor, autora Matka Trebotića

SPLIT,19. listopada 2005.(Hina) - Splitsko Hrvatsko narodno kazalište(HNK) sutra će dobiti svoj prvi svečani zastor u 112 godina dugojpovijesti.
SPLIT,19. listopada 2005.(Hina) - Splitsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) sutra će dobiti svoj prvi svečani zastor u 112 godina dugoj povijesti.

Autor zastora, naslovljenog "Tragovi grada", veličine 8 x 10 metara, poznati je splitski akademski slikar Matko Trebotić, a njegovu je izradu u cijelosti financirala Zagrebačka banka.

"Bit će to povijesni događaj za Split i splitski HNK jer, za razliku od zagrebačke, koja ima čak sedam svečanih zastora, splitska kazališna nacionalna kuća svoj zastor dobiva prvi put", istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare intendant HNK Milan Štrljić zahvalivši autoru, sponzoru i Brodosplitu koji je Trebotiću za potrebe izrade zastora besplatno ustupio jednu od svojih hala.

Središnja je tema zastora klasični "splitski križ", u kojemu se stapaju dvije velike tradicije: poganska i kršćanska, odnosno rimska i hrvatska, ili carska Dioklecijanova i kraljevska Krešimirova, naglasio je autor.

Zamisao o jednom takvom golemom umjetničkom djelu rodila se prije desetak godina, rekao je Trebotić, a pune je dvije godine radio na njegovu osmišljavanju. Izrada je trajala tri mjeseca, upotrebljeno je pet kilograma boje, a autor se koristio iskustvima svojih kolega iz Zagreba, Beča, Berlina i Duesseldorfa.

Splitski svečani zastor, za razliku od većine drugih, izrađen je iz jednoga komada platna, a naručen je u jednoj pariškoj tvrtki. "Nadam se da će moje platno ponukati i druge umjetnike na izradu zastora i da moji 'Tragovi grada' neće biti jedini svečani zastor splitskoga teatra jer njegova su vrata otvorena svima koji u sebi pronađu hrabrost za ovakav pothvat", poručio je Trebotić.

Svečano predstavljanje zastora sutra u 20 sati bit će popraćeno koncertom na kojemu sudjeluju brojni poznati umjetnici poput Tomislava Mužeka, Valentine Fijačko, Tita Youa, Josipa Gende i Ksenije Prohaske, a redatelj je Krešimir Dolenčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙