FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 19. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

KOPAČEVO - U Parku prirode "Kopačkom ritu" danas je počelo službeno praćenje ptica na ptičju gripu u organizaciji Stožera za obranu od ptičje gripe. Praćenje se sastoji se od uzimanja uzorka ptica koje se hvataju u posebnu klopku postavljenu na ribnjaku, izvijestila je ravnateljica Javne ustanove Parka prirode "Kopačkog rita" Biserka Vištica. Nacionalni Stožer za obranu od ptičje gripe u Kopački je rit poslao dvoje biologa, Krešimira Mikulića i Olgu Jovanović, koji su zaduženi za praćenje u suradnji s djelatnicima Javne ustanove. Po riječima Krešimira Mikulića danas su nakon obilaska terena pronađene dvije uginule ptice na Sakadaškom jezeru, kormoran i divlja guska, no, kako je istaknuo, to nije neubičajeno za tako velik broj ptica.

ZAGREB - Ministar obrane Berislav Rončević razgovarao je danas s predstavnicima triju sindikata državnih službenika o najavljenim otkazima vojnim službenicima i namještenicima koji su ostali neraspoređeni u sustavu obrane, priopćeno je iz sindikata. Rončević je sindikalcima rekao da, ako se tijekom izrade prijedloga novog ustroja MORH-a ukaže potreba za službenicima koji su stavljeni na raspolaganje, dio njih će se ponovno rasporediti u sustav. Službenicima koji imaju činove pričuvnih časnika omogućit će se prevođenje u djelatne vojne osobe, dok je za one koji nemaju čin moguće prevođenje do 35 godina starosti uz uvjet da posjeduju VŠS i VSS. Službenici i namještenici do 27 godina života koji udovoljavaju zdravstvenim uvjetima mogu postati vojnici uz potpisivanje ugovora na tri godine.

ZAGREB - Okruglim stolom o Obiteljskom zakonu Pravosudna akademija započela je danas u Zagrebu s pripremom obuke sudaca za rad na predmetima vezanim za ostvarivanje roditeljske skrbi koje će sudovi od početka iduće godine preuzeti od centara za socijalnu skrb. Obiteljski zakon stupio je na snagu 1. siječnja 2003., a prijelazne odredbe, poput skrbništva i posvojenja djeca trebale bi stupiti na snagu od 1. siječnja iduće godine. Njihova je primjena, naime, dosad odgođana dva puta. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt naglasila je kako je bitno da sudovi od iduće godine počnu pravilno primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona i uspostave čvršću suradnju s centrima za socijalnu skrb s ciljem zaštite dobrobiti djece.

DUBROVNIK - Međunarodna federacija transportnih radnika (MFTR), koje je član i Sindikat pomoraca Hrvatske, sazvala je u Dubrovniku sjednicu o sigurnosti plovidbe. Sudionici uz ostalo raspravljaju o utjecaju međunarodnih promjena na brodove pod hrvatskom zastavom, o zapošljavanju i pomorskoj sigurnosti te o čimbenicima koji utječu na sigurnost pomoraca. Predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka izvijestili su o najvažnijim odlukama s kojima se Hrvatska u pomorstvu usklađuje sa svjetskim standardima. Pomoćnik ministra kapetan Mario Babić kazao je da se hrvatska predpristupna pomorska strategija završava i bit će ubrzo gotova bez većih teškoća. U siječnju će biti raspisan natječaj za stipendiranje studenata i učenika srednjih škola da bi se povećalo zanimanje za pomorska zvanja za što je predviđeno sedam milijuna kuna iz državnog proračuna.

ZAGREB - Ministar zdravstva Neven Ljubičić putuje u srijedu na dvodnevnu konferenciju ministara zdravstva EU-a, pristupajućih zemalja i zemalja kandidata o borbi protiv moguće pandemije ptičje gripe, u Hertfordshireu u Velikoj Britaniji. Ministar Ljubičić je za Hinu izjavio da će na skupu izvijestiti o hrvatskoj strategiji u sprječavanju moguće pandemije ptičje gripe. Ostale su teme konferencije zaštita prava pacijenata glede lista čekanja, dostupnost zdravstvene zaštite i pokrivenost mreže osnovnog osiguranja. Ministar Ljubičić smatra da Hrvatska na sva tri područja dobro stoji te da je jedini problem nedostatak novca u sustavu. Ministar je potvrdio da će Hrvatska naručiti oko 400.000 doza antivirusnih lijekova koji ublažavaju simptome gripe - tamiflu i relenza. Dio lijekova stići će sljedeći tjedan.

OPATIJA - Članovi Poglavarstva Opatije prihvatili su i prijedlog da se u vezi s budućom privatizacijom Liburnija rivijera hotela (LRH) uspostave kontakti s poznatim svjetskim tvrtkama - brandovima koje bi mogle biti strateški partneri u privatizaciji LRH-a. Komisija za gospodarski razvoj gradske uprave izradit će popis 5-6 poznatih brandova te od njih prikupiti prijedloge i sugestije o privatizaciji i njihovim mogućim sudjelovanjem u njoj. Na sjednici Poglavarstva podnesena su izvješća o stanju prijepora koje s LRH ima grad Opatija te o stanju i perspektivama u zemljišnoknjižnom postupku, odnosno sporu o vlasništvu nad nekretninama. Usvojene su i Smjernice u preustroju, privatizaciji i daljnjem razvoju LRH-a koje su izradili djelatnici gradske uprave.

OPATIJA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, govoreći na današnjoj konferenciji za novinstvo u Opatiji u svojstvu predsjednika Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, rekao je da se u prošle četiri godine Savez udruge gradova i udruge općina uspio nametnuti Vladi i Saboru kao partner. Obersnel je izabran za predsjednika Udruge gradova na još jedan četvorogodišnji mandat na jučerašnjoj izbornoj skupštini udruge. Izborna skupština Saveza udruge gradova i udruge općina u RH, koja se trebala održati nakon skupštine Udruge gradova, nije održana zbog nedostatka kvoruma te nije izabrano novo vodstvo. Obersnel je rekao da je temeljni cilj udruživanja jedinica lokalnih samouprava opredjeljenje za decentralizaciju i zalaganje za prepuštanje što više ovlasti jedinicama lokalne samouprave te dodao da je potreban jedan zakon koji bi obuhvatio sva pitanja vezana uz problematiku lokalne samouprave.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Anto Đapić uputio je danas gradonačelnici Sarajeva Semini Borovac pismo u kojem izražava "ogorčenost zbog nasilja nad osječkim srednjoškolcima u središtu Sarajeva" te je uputio zamolbu gradonačelnici da, sukladno svom autoritetu, "poduzme sve kako se takvi događaji ne bi ponovili". Đapić u pismu, uz ostalo, navodi kako je BiH domovina hrvatskog naroda, da je Sarajevo "neporecivo i hrvatski grad" te da su Hrvati "stoljećima izgrađivali taj prostor dajući mu u baštinu svoju znanost i umjetnost, čineći ga neotuđivim dijelom hrvatskog kulturnog kruga". Gimnazijalci iz Osijeka u Sarajevu su bili na ekskurziji, a njihov kolega napadnut je kada su svi zajedno oko 17 sati čekali na povratak kućama na jednom igralištu u središtu grada.

SISAK - Koalicija osam stranaka (SDP-a, HSS-a, HNS-a, LS-a, SDA, HSU-a i SDSS-SPH-a) u Sisačko-moslavačkoj županiji obilježila je večeras u hotelu "Panoniji" 100 dana svoje vlasti. Predsjednik SDP-a Ivica Račan uputio je "trostruku čestitku ljudima i strankama vladajuće koalicije u Sisačko-moslavačkoj županiji: što su bili odgovorni prema Županiji i građanima na tom području i izišli zajedno na izbore i pobijedili te uspješnim poslijeizbornim koaliranjem utemeljili novu županijsku vlast". "Čestitam vam što ste uspjeli obraniti vlast", rekao je Račan, napomenuvši da je "koalicija pokazala kako ju čine ljudi koji se ne prodaju", te da se "pritiscima i ucjenama ne mogu promijeniti izborni rezultati i volja birača". Račan je vladajućoj koaliciji u Županiji čestitao što brane zakonitost i demokratičnost svoje vlasti i suprotstavljaju se "zlouporabama i krivim tumačenjima zakonskih odredaba o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina". "Takvi pokušaji nisu prošli i neće proći, u tome vi u vladajućoj koaliciji u Županiji ne ćete biti sami, uz vas će biti cijela Hrvatska", naglasio je Račan.

SPLIT - Splitsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) sutra će dobiti svoj prvi svečani zastor u 112 godina dugoj povijesti. Autor zastora, naslovljenog "Tragovi grada", veličine 8 x 10 metara, poznati je splitski akademski slikar Matko Trebotić, a njegovu je izradu u cijelosti financirala Zagrebačka banka. Središnja je tema zastora klasični "splitski križ", u kojemu se stapaju dvije velike tradicije: poganska i kršćanska, odnosno rimska i hrvatska, ili carska Dioklecijanova i kraljevska Krešimirova, naglasio je autor. Svečano predstavljanje zastora sutra u 20 sati bit će popraćeno koncertom na kojemu sudjeluju brojni poznati umjetnici poput Tomislava Mužeka, Valentine Fijačko, Tita Youa, Josipa Gende i Ksenije Prohaske, a redatelj je Krešimir Dolenčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙