FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Praizvedbe u listopadu u nacionalnim kazališnim kućama

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - U nacionalnim kazališnim kućama uZagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci u listopadu će premijerno bitiizvedeno šest predstava - dvije drame te po jedan balet, monodrama,komedija i glazbena tragedija.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - U nacionalnim kazališnim kućama u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci u listopadu će premijerno biti izvedeno šest predstava - dvije drame te po jedan balet, monodrama, komedija i glazbena tragedija.

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) 15. listopada bit će praizvedena drama "Becket" Jeana Anouilha u režiji Horea Popescua i Joška Juvančića, za koju je glazbu skladao Arsen Dedić. Tema je drame prijateljstvo kralja i mladog prelata koji će postati nadbiskupom. U naslovnim ulogama nastupit će Goran Grgić, Dražen Šivak, Miro Šegrt, Krunoslav Šarić, Tomislav Stojković, Špiro Guberina, Ljubomir Kerekeš i drugi.

Na rasporedu je osječkog HNK 7. listopada praizvedba drame Ferenca Molnara "Đavo" u redateljskoj obradbi Tamasa Balika. Tu predstavu HNK priređuje u suradnji s kazalištem "Nemzeti Szinhaz" iz Pečuha. Osnovna ideja drame temelji se na priči o Faustu, a radnja se "vrti" oko bračne nevjere. U glavnim ulogama nastupit će Slaven Vidaković, Tatjana Bertok-Zupković, Mislav Čavajda, Vjekoslav Janković, Sandra Lončarić, Mario Rade i drugi.

Najbogatiji praizvedbama u listopadu je splitski HNK, a prva je na rasporedu, 21. listopada, satirički komad "Pukovnik Ptica" bugarskog pisca Hrista Bojčeva u režiji Nenni Delmestre. Priča je to u kojoj šestero luđaka ustroje vojnu jedinicu, državu, te se pokušaju samovoljno priključiti NATO-u i Europskoj uniji, ali kad stignu u srce Europe, ona ih tretira kao prosjake. U predstavi igraju Elvis Bošnjak, Ante Čedo Martinić, Robert Kurbaša, Neno Srdelić, Vicko Bilandžić, Trpimir Jurkić i Tajana Jovanović.

Dan poslije, 22. listopada, na rasporedu je monodrama "Francuzica" Ilije Zovka u režiji Vanče Kljakovića. Tu priču o slučajnu susretu dvoje ljudi, koji tvrdoglavo brane svoju samoću, odigrat će Zoja Odak i Ilija Zovko.

Splitski HNK 26. listopada priređuje baletnu praizvedbu "Daissa - istočno od raja" u koreografiji Staše Zurovca. Nadahnuće za predstavu Zurovac je, uz ostalo, pronašao i u priči o Kainu i Abelu, točnije u romanu Johna Steinbecka "Istočno od raja". Izvođači su, među inima, Albina Rahmatullina, Lev Šapošnikov, Remus Dimache, Romulus Dimache, Elena Nikolaeva, Sanja Nevešćanin i drugi.

Glazbenu tragediju Ivana pl. Zajca "Nikola Šubić Zrinski", za koju je libreto prema drami Theodora Koernera napisao Hugo Badalić, riječka publika u HNK "Ivana pl. Zajca" premijerno može pogledati 15. listopada. Riječ je o najpopularnijem hrvatskom glazbeno-scenskom djelu, pod dirigentskim vodstvom Alana Bjelinskog i u režiji Krešimira Dolenčića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙